Julehilsen fra generalsekretæren

Høstsemesteret går mot slutten, og vi nærmer oss nok en gang en etterlengtet juleferie!

«God jul!» by randihausken is licensed under CC BY-SA 2.0

Høsten har for Folk og Forsvars del gått nesten som normalt. Vi har opplevd stor pågang fra skoler og andre som ønsker besøk av oss, både for foredrag og for rollespillet Fred og Konflikt. Med overkommelige smittetall etter sommerferien, var det godt å komme i gang med tilnærmet normal drift igjen. Totalt har rundt 8 500 deltakere vært med på våre aktiviteter hittil i år. Det er også mange som allerede nå har bestilt besøk til skolen over nyttår.

For noen uker siden så vi imidlertid starten på en ny smittebølge. Denne gangen med en fart og spredning som igjen sendte oss tilbake til hjemmekontorene.  Julebord ble avlyst. Begrensninger ble satt på hvor mange man kan møte, og nok en gang er Zoom og Teams viktige verktøy i hverdagen. Hvor lenge det står på denne gangen vet vi ikke ennå. Foreløpig er de aktuelle tiltakene gjeldende et godt stykke inn i januar.

Den siste uka har myndighetene presentert stadig nye tiltak for å forsøke å bremse pandemien. Forhåpentligvis vil tiltakene, sammen med en juleferie med roligere tempo for de fleste, bidra til dette. Samtidig innebærer julen for mange at familien samles i flere generasjoner. Med den stadig økende smitteutviklingen, kan mange være bekymret for eldre og mer sårbare familiemedlemmer.  

Avveiningen av fordeler og ulemper med ulike tiltak er aldri lett, og noen vil alltid rammes hardere enn andre av innstramminger. Som samfunn er det vårt ansvar å fange opp de som går julen i møte med bekymringer for framtiden, enten det gjelder arbeidsplasser, utdanning eller psykisk og fysisk helse. Dette er også en del av beredskapen og robustheten i samfunnet.

Vi i Folk og Forsvar vil uansett fortsette informasjonsarbeidet vårt om forsvar, sikkerhet og beredskap i et bredt perspektiv også i tiden fremover. Vi tilbyr digitale foredrag for skoleklasser og andre grupper, og vi fortsetter å skrive artikler om ulike konflikter og sikkerhetspolitiske problemstillinger. Håper du følger oss på Facebook og abonnerer på vårt månedlige nyhetsbrev!

Vi satser også på å kunne avholde nye fysiske seminarer og skolebesøk, så fort restriksjonene letter. Her kan du se hva som er på planen de neste månedene. Det er som alltid kostnadsfritt å få besøk av en av våre foredragsholdere til skoleklasser, og det kan man bestille her. Ta også gjerne en titt på våre undervisningsopplegg om konflikter, internasjonale organisasjoner og andre aktuelle sikkerhetspolitiske temaer.

Ønsker dere alle en riktig god, fredelig og smittefri jul, og alt godt for det nye året!

Monica K. Mattsson Kämpe,

generalsekretær

«Lovely Christmas card» by Jessicastjohn is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.