Leksikon

FNs generalforsamling

 

Foto: wikimedia

(eng. United Nations General Assembly, fork. UNGA eller GA) er FNs hovedorgan, også kalt hovedforsamlingen, hvor alle 193 medlemsland deltar. Generalforsamlingen holder møte årlig. I tillegg kan det innkalles til ekstraordinær sesjon.

Generalforsamlingen er FNs høyeste myndighet. Forsamlingen skal ta initiativ til gjenopprettelse av fred og sikkerhet. Dersom de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet ikke klarer å enes, kan generalforsamlingen gripe inn og fatte nødvendige tiltak for å forsvare freden (kalt; Acheson-planen/resolusjon «Uniting for peace»). Viktige saker må fattes med 2/3 flertall i forsamlingen, ellers er flertall tilstrekkelig.

Hvert medlemsland kan møte med fem representanter og fem vararepresentanter, i tillegg til så mange rådgivere det selv ønsker. I Generalforsamlingen opprettholdes likhetsprinsippet om at hvert medlemsland har én stemme. Ikke-medlemmer som organisasjoner og stater (feks. Vatikanstaten) har observatørstatus, og kan dermed delta, men ikke stemme i generalforsamlingen. Vedtak i generalforsamlingen kalles resolusjon og er ikke bindende for medlemmene. Selv om vedtakene kun er oppfordringer til medlemslandene, blir ofte deres prinsipper og moralske normer omgjort til forpliktende avtaler senere.

Tilsynsrådet, Det økonomiske og sosiale råd og Den internasjonale domstol er underlagt Generalforsamlingen. Mye av arbeidet som er underordnet Generalforsamlingen foregår i seks faste hovedkomiteer.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.