Leksikon

Guantánamo bay

(fork. GTMO, også kjent som Gitmo) er en amerikansk flåtebase ved Guantánamobukta på Cuba. Basen har vært i drift siden 1903 etter avtale mellom USA og Cuba som gir amerikanerne rett til evigvarende leie av området.

I 2002 ble en fangeleir opprettet i forbindelse med krigen mot terror. Den består av tre avdelinger: Camp Delta, Camp Iguana og Camp X-ray. Fangene i leiren er klassifisert som «ulovlige stridende». Denne klassifiseringen av fangene gjør at de ikke betegnes som krigsfanger. Dermed er ikke fangene beskyttet under amerikansk eller internasjonal lov.

Det har vært flere rapporter om tilfeller av bruk av tortur og særdeles harde forhørsteknikker i leiren. Disse kommer fra både tidigere innsatte og Amnesty international. Dette ble også lekket i hemmelige amerikanske dokumenter av den tidligere amerikanske soldaten Bradley Manning (gjennom organisasjonen WikiLeaks). Etter internasjonalt press har forholdene ved basen blitt noe bedre etter 2003.

Per februar 2023 er det trolig omtrent 32 fanger igjen i leiren. Disse tallene varierer, og det er stor usikkerhet knyttet til de nøyaktige tallene. Siden 2002 har det vært omtrent 780 fanger i leiren, de fleste av disse er nå blitt flyttet og noen har blitt løslatt.

Forøvrig hevder Cubanske myndigheter at avtalen om USAs tilgang til Guantánamo Bay er i strid med Wien-konvensjonen om traktatretten, og krever at kontrollen overføres tilbake til Cuba. 

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.