Leksikon

Sovjetunionen

Rødt flagg med gul hammer og sigd i tillegg til en gul stjerne i øvre venstre hjørne
Sovjetunionens flagg: Foto: (offentlig eie)

Sovjetunionen eksisterte som en forbundsstat av sovjetrepublikker mellom 1922 og 1991. Unionen bestod av 15 autonome republikker, med Den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikk som den største og klart dominerende delrepublikk. Sovjetunionen dekket den nordlige del av Asia og den østligste delen av Europa. Sovjetunionen var verdens største stat, og dekket omtrent 1/6 av jordens overflate.

Sovjetunionen ble etablert etter den russiske revolusjonen i 1917. Sovjetunionen regnes som en totalitær stat, med omfattende overvåking og overgrep mot egne innbyggere. Generalsekretæren i kommunistpartiet var Sovjetunionens mektigste person. Generalsekretæren hadde i store deler av Sovjetunionens eksistens mer makt og innflytelse enn regjeringen og parlamentet.

Under Stalins brutale regime antas omkring 20 millioner mennesker å ha mistet livet på grunn av sult, utrenskninger eller plassering i såkalte Gulag-leire, en slags sovjetiske konsentrasjonsleire. Sovjetunionen ble styrt etter planøkonomi. Det vil si at alle aspekter av det økonomiske livet ble bestemt sentralt fra hovedstaden Moskva gjennom femårsplaner.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.