Månedens medlem: Veteranforbundet SIOPS-Skadde i internasjonale operasjoner

Veteranforbundet SIOPS- Skadde i internasjonale operasjoner er en frivillig og medlemsbasert organisasjon, som jobber for forebygging av og bedre ivaretagelse av skadde veteraner fra internasjonale operasjoner.

Foto: SIOPS

SIOPS er en av flere veteranorganisasjoner i Norge. De er per i dag en av de største og en sentral samfunnspolitisk aktør.

Formålet til organisasjonen har gjennom mange år vært å øke forståelsen og kunnskapen om skadde utenlandsveteraner i Norge, samt bedre utenlandsveteranenes helsemessige og økonomiske vilkår i samfunnet. Selv om mye har blitt bedre i måten Forsvaret og det sivile samfunnet ivaretar og anerkjenner soldater fra utenlandsoppdrag på, er det fortsatt behov for endringer. Systemet må videreutvikles, også for de soldatene som kan oppleve skader i utenlandsoppdrag om 10 til 20 år.

Hos SIOPS er det flere medlemmer med dyrekjøpte erfaringer fra tjenesten ute, både utenlandsveteraner og deres nærstående. Det er denne erfaringskompetansen som danner grunnlaget for arbeidet i SIOPS.   

Organisasjonen SIOPS

Medlemskapet i organisasjonen er ikke begrenset til skadde utenlandsveteraner. SIOPS er åpen for alle som støtter organisasjonens formål, både familie, andre nærstående og interessenter. Enkeltpersoner og bedrifter kan tegne medlemskap.

Virksomheten styres demokratisk av landsmøtene, og et valgt styre mellom hvert landsmøte. I SIOPS gjennomføres landsmøtene hvert år, i tillegg til styre- og strategisamlinger for de tillitsvalgte og andre aktive medlemmer. Frivillige kan også engasjere seg i diverse arbeidsgrupper. Den daglige driften ivaretas av en administrasjon bestående av totalt 3 årsverk i Kongens gate 9 i Oslo, ledet av en generalsekretær. Siden 2023 har jurist og Afghanistan-veteran Kjetil Bragstad vært generalsekretær, og siden landsmøte i 2020 har Libanon-veteran Arve M. Aasbak vært styreleder. 

Historie og aktiviteter

Statminister Jonas Gahr Støre i samtale med SIOPS generalsekretær Kjetil Bragstad under arrangementet «På hjul med veteraner». Foto: SIOPS

SIOPS ble etablert høsten 2006, da flere i det norske veteranmiljøet mente at det politiske fokuset på situasjonen til skadde utenlandsveteraner og deres nærstående var for dårlig. Siden 2006 har virksomheten omhandlet både tilrettelagte aktiviteter, interessepolitisk arbeid og likepersonsarbeid. SIOPS har også et advokatnettverk og behandlernettverk, som avholder møter om relevante problemstillinger for skadde utenlandsveteraner. I 2024 ble H.K.H. Kronprins Haakon organisasjonens høyeste beskytter.

Organisasjonen har gjennomført ulike tilrettelagte aktiviteter over hele landet som veteranseilas, den årlige sykkelturen På hjul med veteraner hver 8. mai, kajakksamlinger, skimarsj i sabotørenes fotspor, og diverse kurs og foredrag. Veteranseilasen er blant de mer omtalte aktivitetene som SIOPS arrangerer, og har blitt et av de etablerte nasjonale veteranarrangementene i Norge. Det er samtidig mulig for medlemmene å gjennomføre av arrangementer på vegne av organisasjonen.

Vi har også et frivillig likepersonsnettverk/makkertjeneste der utenlandsveteraner og pårørende hjelper og gir råd til andre veteraner med mål om å komme «helt hjem» etter oppdrag ute på vegne av Norge. Likepersonene/makkerne bruker sin erfaring fra utenlandstjenesten og tiden etter hjemkomsten til det beste for andre og deres nærmeste.

SIOPS’ interessepolitiske arbeid

SIOPS styreleder Arve Aasbak og forsvarsminister Bjørn Arild Gram, under lanseringen av regjeringens tiltaksplan for veteraner.. Foto: SIOPS

Det interessepolitiske arbeidet har og er en viktig de av det daglige arbeidet i SIOPS. Organisasjonen jobber for systemiske endringer det til beste for skadde utenlandsveteraner fra internasjonale operasjoner og deres nærmeste, både i Forsvaret og i sivile. Representanter fra organisasjonen opptrer som rådgivende instans for ulike aktører for å bidra til nytenkning og utvikling i spørsmål om forebygging og behandling av skadde fra internasjonale operasjoner. 

SIOPS anser veteranivaretakelsen av både friske og skadde som et ledd i å styrke forsvarsevnen og forsvarsviljen i Norge. Flere vil gjøre tjeneste for Norge hjemme og ute om de vet at ivaretakelsen kommer om noe skal skje, og en god veteranivaretakelse vil medføre at flere fortsatt kan benytte sin unike operative og militærfaglige kompetanse i krise og krig. Nyere veteranforskning viser at et sted mellom 10 til 15 prosent av hjemvendte utenlandsveteraner får psykiske skader og andre vanskeligheter, en tendens som vil øke. Dette er også noe som rammer de nærstående til utenlandsveteranen, et særskilt politisk fokus for SIOPS i dag. 

Tillitsvalgte og ansatte har tett dialog med politikere, Forsvaret, forvaltningen og med relevante forskningsmiljøer. Noen av de veteranpolitiske sakene som SIOPS arbeider med i dag er innføringen av en egen veteranlov i Norge, at Forsvaret tilbyr livslang oppfølging etter gjennomført utenlandstjeneste, omvendt bevisbyrde i erstatningssakene for utenlandsveteranene, en likestilling mellom psykiske og fysiske skader i regelverket, stillingshjemler for skadde utenlandsveteraner i Forsvaret, mer sivil og uavhengig veteranforskning, økt saksbehandlingskapasitet i veteransakene og opprettelsen av et nasjonalt behandlingssenter for skadde utenlandsveteraner.

Generalsekretærene i SIOPS og NVIO stilte opp på Etter Jobben med Folk og Forsvar, for å fortelle om veteranarbeidet. Foto: Folk og Forsvar

Samarbeid med Folk og Forsvar

Veteranforbundet SIOPS har vært medlem av Folk og Forsvar siden 2011, og rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen er organisasjonens representant i styret. I fjor vår gjennomførte SIOPS og NVIO (Norges Veteranforbund For Internasjonale Operasjoner) ved generalsekretærene Kjetil Bragstad og Bjørn Robert Dahl, begge utenlandsveteraner, et felles foredrag i regi av Folk og Forsvar om erfaringene etter deltagelse i internasjonale operasjoner. 

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.