Reisebrev fra Budapest, Bratislava og Wien 2019

Folk og Forsvar arrangerte den 20.-24. mai studietur til tre sentraleuropeiske byer. På besøk i Budapest, Bratislava og Wien lærte vi om landenes politiske situasjon, samt deres forhold til Norge og internasjonale organisasjoner som EU og NATO. Vi fikk også besøkt OSSE og lært mer om den viktige jobben organisasjonen gjør for å sørge for fred og sikkerhet i Europa.

Gruppebilde foran et bygg der masse flagg henger over inngangen
Gruppebilde foran OSSEs hovedkvarter i Wien. Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk).

Med på turen hadde vi en sammensatt gruppe av sikkerhetspolitisk interesserte deltagere, som inkluderte studenter, politikere og representanter fra tenketanken CIVITA, PST, Forsvaret, Forsvarets logistikk organisasjon (FLO) og Stjørdal Forsvarsforening.

Budapest

Turen startet i Budapest, hvor vi deltok på seminaret «EU-Russia relations: What common denominators in the era of rivalry?» arrangert av the Central European University. Dette universitetet, som ble grunnlagt av den amerikansk-ungarske filantropen George Soros, er ikke spesielt populært blant myndighetene i landet som har gått til angrep på den akademiske friheten de siste årene.

På seminaret ble mulighetene for fredelig samarbeid mellom EU og Russland diskutert av eksperter fra blant annet Frankrike, Storbritannia, Russland, Belgia og Østerrike. Etter to interessante paneldebatter var det felles middag sammen med Norges ambassadør til Ungarn på kvelden. Vi spiste tradisjonell ungarsk mat og lærte mer om det bilaterale forholdet mellom Norge og Ungarn i en uformell setting.

Budapest ses gjennom buene på en gammel mur
I Budapest hadde vi tid til litt sightseeing. Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk).

Tirsdagen startet med besøk på Den norske ambassaden. Her fikk vi en utdypende briefing fra ambassadøren, og et møte med den administrerende direktøren av den uavhengige tenketanken Political Capital, Dr. Péter Krekó. Dr. Krekó pratet om Ungarns innenriks- og utenrikspolitiske situasjon, og fokuserte på politisk populisme og ekstremisme.

Deretter ble vi servert en deilig lunsj og fikk mulighet til å samtale med Istvan Szent-Ivanyi, vise-president i Den ungarske atlanterhavskomiteen (Hungarian Atlantic Council). Under lunsjen pratet vi om Ungarns forhold til NATO, samt ambisjoner om å nå det berømmelige 2-prosentmålet, og Ungarns statsminister Victor Orbans møte med Donald Trump den 12. mai. 

Etter at vi var ferdige på ambassaden fikk vi tid til litt sightseeing, før vi måtte rekke toget som skulle ta oss videre til Bratislava. Gruppen fikk da anledning til å se Matthias kirken fra 1300-tallet som lå i gangavstand fra Den norske ambassaden i Budapest. I Bratislava spiste gruppen middag i gamlebyen, der det ble servert tradisjonelle slovakiske retter.

Bratislava

Onsdag våknet vi opp til en regnfull dag i Bratislava. Etter å ha spist frokost på hotellet, spaserte vi bort til Den norske ambassaden hvor vi ble møtt av ambassadøren. Her fikk vi en innføring i den politiske og økonomiske situasjonen i Slovakia, og lærte mer om det bilaterale forholdet mellom Norge og Slovakia.

Deretter møtte vi en dyktig guide, som tok oss med på en to timer lang byvandring. Den guidede turen var en fin opplevelse til tross for regnet. I tillegg til å fortelle om de ulike severdighetene fortalte guiden også med innlevelse om hvordan det var å vokse opp i Slovakia under Den kalde krigen. Etter at byvandringen var ferdig dro vi ned til fergekaien og tok en hurtigbåt opp Donau mot Wien. Etter ankomst i Wien hadde gruppen en fellesmiddag sammen med representanter fra Den norske ambassaden i Wien og OSSE-delegasjonen.

Mennesker går tur i regnet med paraplyer.
Været var ikke helt med oss i Bratislava, men guidet tur i regnet var også fint. Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk).

Wien

Torsdag morgen var det oppmøte i OSSEs hovedkvarter. Her fikk vi et foredrag fra OSSEs presseavdeling om hva OSSE egentlig er, og fra OSSEs konfliktforebyggende senter som introduserte oss til OSSEs pågående feltarbeid. Avslutningsvis fikk vi også overvære et møte i OSSEs råd, her diskuterte landene den årlige rapporten fra OSSEs høykommissær for nasjonale minoriteter.

Etter at vi var ferdig med programmet i OSSE dro vi videre til Den norske ambassaden, hvor vi ble servert lunsj og fikk en introduksjon til det politiske klimaet i Østerrike av ministerråd Jon Erik Strømø og en utdyping av OSSEs militærpolitiske forhold ved militærrådgiver oberst løytnant Dalaaker. Etter lunsjen og de to foredragene fikk deltagerne tid til litt sightseeing i Wien.

De fleste valgte da å benytte det fine været til å se seg litt rundt i byen. Andre igjen dro på militærhistorisk museum og kikket på bilen og uniformen til erkehertug Franz Ferdinand som ble skutt i 1914 og utløste Den første verdenskrigen, mens noen valgte å bruke tiden på litt shopping.

Fredag morgen nærmet turen seg slutten, og vi avsluttet med et besøk til FN-hovedkvarteret i Wien. Her fikk gruppen en guidet tur i Vienna International Center som er navnet på området der FN holder til, før vi reiste til flyplassen.

Folk og Forsvar vil takke for en svært hyggelig og lærerik tur. En spesiell takk rettes til ambassadene som både før og underveis på turen var svært behjelpelige og vennlig innstilt. En stor takk må også rettes til deltagerne for deres engasjement, samt til alle som møtte oss fra andre organisasjoner både nasjonale og internasjonale.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.