Reisebrev fra Brussel 2018

Den 23. oktober reiste 22 deltakere på Folk og Forsvars årlige studietur til Brussel. På denne studieturen fikk vi et godt innblikk i to av Europas viktigste organisasjoner for sikkerhets- og forsvarspolitikk, nemlig EU og NATO.

Gruppe poserer foran en statue og en halvsirkel med flagg
Delegasjon fra Folk og Forsvar besøk NATO HQ. Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk)

På årets studietur til Brussel hadde vi med oss en godt sammensatt gruppe, alle med en felles interesse for forsvars- og sikkerhetspolitikk. Deltakerne bestod av både lærere og studenter, i tillegg til deltakere fra Stortinget, Parat Forsvar, NHO, NVIO, Sjømilitære samfund, Militært kvinnelig nettverk, og Forsvaret.

SHAPE

Etter en tidlig avgang fra Oslo lufthavn tirsdag morgen, ankom vi Brussel på formiddagen. Fra flyplassen dro vi rett til hovedkvarteret for NATO militære operasjoner, SHAPE. Hovedkvarteret ligger i den belgiske byen Mons omtrent en time fra Brussel.

På SHAPE fikk vi en grundig innføring i arbeidet til NATO og SHAPE, med fokus på struktur, pågående operasjoner og den pågående militærøvelsen Trident Juncture, som for øyeblikket finner sted i Norge. Vi fikk også foredrag av SHAPEs kommunikasjonsavdeling, med fokus på NATOs utfordringer i dag og strategiske retningsvalg, i tillegg til mer overordnet informasjon om SHAPE.

Etter besøket i Mons, satte vi kursen mot Brussel hvor vi sjekket inn på et hotell midt i Brussels flotte gamleby. På kvelden dro flere av deltakerne sammen opp til Grand Place, og spiste en tradisjonell belgisk middag.

EU

Onsdag var det EU som stod på agendaen. Gruppen besøkte Den norske EU-delegasjonen som ligger midt i EU-kvarteret. Her var foredragene sentrert rundt utviklingen av det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet i EU og hvilke konsekvenser Brexit vil kunne ha for dette, samt mulige utfall og innvirkninger av det kommende parlamentsvalget i EU i 2019. Resten av dagen var til egen disposisjon, med mulighet til å utforske Brussel eller dra på utflukt til nærliggende byer og monumenter.

Gruppebilde foran en gull vegg der EU kommisjonens emblem
Gruppebilde utenfor EU-kommisjonen. Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk).

NATO

Tidlig torsdag morgen sjekket vi ut av hotellet, og reiste med buss til NATOs nye hovedkvarter, som ble offisielt åpnet i mai. Her ble vi møtt av Den norske delegasjonen til NATO, og hadde et fullt program med et vidt spekter av foredragsholdere. Vi fikk blant annet en orientering av Norges ambassadør, Øystein Bø, om Norges rolle i NATO og dagsaktuelle sikkerhetsutfordringer, og et innblikk i Trident Juncture fra lederen for strategisk kommunikasjon i NATO.

Mann i uniform holder foredrag. På power pointen ses et bilde av Jens Stoltenberg
Brigader Gjermund Eide fra generalsekretærens kontor holder foredrag for gruppen på NATOs hovedkvarter. Foto: Militærmisjonen i Brussel (begrenset gjenbruk).

Vi ble også gitt en orientering om aktuelle forsvars- og militærsaker, og fra Generalsekretærens kontor fikk vi høre om prioriteringene og utfordringene knyttet til Jens Stoltenbergs generalsekretærperiode. Tilslutt fikk vi møte lederen for Afghanistan-operasjoner og lederen for Russland og Ukraina relasjoner, som ga oss innsiktsfulle foredrag om status for disse viktige arbeidsområdene.

Turen gikk så videre til Brussel flyplass der vårt kveldsfly hjem til Oslo dessverre ble rammet av streik. Etter en overnatting, noen togturer, og ombookete flybilletter kom vi oss likevel hjem.

Vi i Folk og Forsvar vil takke for en hyggelig og lærerik tur. Vi vil gjerne gi en spesiell takk til de norske delegasjonene til EU, SHAPE og NATO som var svært behjelpelige både før og underveis på turen.  En stor takk rettes også til deltagerne som viste stort engasjement under hele turen, og for tålmodigheten og det gode humøret dere viste da hjemturen ikke gikk helt som planlagt. Ikke minst vil vi takke alle som tok seg tid til å møte oss i Brussel og Mons.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.