Reisebrev fra Svalbard 2018

I august 2018 arrangerte Folk og Forsvar, i samarbeid med Den norske Atlanterhavskomiteen (DNAK), den årlige Svalbard-turen med et knippe samfunnsengasjerte deltagere. Her har vi opplevd alt fra å se isbjørn på tokt med kystvakten til møte med lokalstyret i Longyearbyen.

En grupper poserer foran et varselskilt for isbjørn
Studietur til Svalbard. Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk)

Longyearbyen

Turen startet som seg hør og bør på Gardermoen hvor vi tok fly til Svalbard. Etter ankomst i Longyearbyen dro vi på sightseeing med en lokalkjent guide, som med godt humør og glimt i øye fortalte oss om Longyearbyens historie, lokale skikker og tradisjon.

Blant annet fikk vi et innblikk i hvordan hverdagen påvirkes av å leve så tett på verdens største bjørn: isbjørnen. Blant annet er det påbudt å ha våpen når man ferdes utenfor byen, og skoler og barnehager har høye gjerder for å holde rovdyret unna. Dagen ble avsluttet med en deilig middag på funksjonærmessen restaurant og deltagerne fikk en sjanse til å bli litt bedre kjent.

Tirsdag morgen våknet alle glade og utvilte. Noe som var essensielt da programmet var omfattende. Dagen startet kl. 08.00 med et spennende foredrag med Arild Olsen, Longyearbyens lokalstyreleder, om de mulighetene og utfordringene lokalstyre møter i sitt virke så langt fra fastlandet. Spesielt tre forhold ble særlig diskutert: endret næringsstruktur, endret demografi og klimaendringer.

Hos lokalstyret fikk vi også en innføring fra Øyvind Skeie Hellum om skredberedskapen på Svalbard. En rekke tiltak er iverksatt i etterkant av snøskredet der to mennesker omkom i 2015. Etter besøket hos lokalstyret tok gruppen seg videre til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og lærte mer om verdens nordligste studiested.

Studenter og ansatte ved UNIS utgjør om lag 25% av Longyearbyens befolkning, og forskningen som utføres her er blant annet viktig for å forstå konsekvensene av global oppvarming.  Foredraget og omvisningen ble holdt av Informasjonsrådgiver Inger Lise Næss og HMS-direktør Fred Skancke Hansen.

Etter disse tre foredragene var det tid for en lengre lunsj, sightseeing og shopping i Longyearbyen, før vi dro for å møte Sysselmannens juridiske rådgiver Hanne Margrethe Ingebrigtsen. Hun informerte om Longyearbyens historie, Svalbardtraktaten og Sysselmannens rolle og virke.

Aller sist møte vi Geir-Arne Sørensen, Lufttransports regionale direktør på Svalbard. Han fortalte om lufttransport og redningsberedskap, samt de utfordringer som følger av å operere så langt unna fastlandet. Etter dagens siste møte bar ferden videre til kaien hvor vi gikk om bord på KV Svalbard som skulle ta oss tilbake til fastlandet.

Ombord KV Svalbard

Vi fikk en varm velkomst av mannskapet da vi gikk om bord KV Svalbard og etter en grundig gjennomgang av sikkerhetsrutinene og omvisning om bord ble det serverte en deilig middag med fersk torsk.

Underveis på ferden fikk vi opplevd å se hval og ikke mindre enn to isbjørner. Noe som var med på å gjøre turen til en uforglemmelig opplevelse for deltagerne. På vei mot fastlandet fikk vi også besøkt Bjørnøya Metrologiske Stasjon og de som ville fikk bli med i Bjørnøya nakenbadeforening og badet i havet som holdt knappe 5 grader.

En gul båt legger til ved siden av kystvaktfartøyet. Bildet tatt ovenfra.
Foto: Folk og Forsvar (begrenset gjenbruk).

Underveis fikk vi også høre mange interessante foredrag fra besetningen på skipet og fra deltagerne som fortalte om sitt virke i sine respektive samfunnsorganisasjoner og en rekke sikkerhetspolitiske temaer ble debattert og belyst. Med på turen hadde vi deltagere fra blant annet Forsvaret, Utenriksdepartementet, NHO, LO og PST.

Alt i alt vil undertegnede takke for turen, både til deltagerne, foredragsholdere og kystvakten. Det var en svært lærerik tur både faglig og sosialt, og vi fikk dekket et bredt spekter av temaer som Svalbardtraktaten, Nordisk forsvarssamarbeid, Svensk sikkerhetspolitikk, Fisker i nord og FRONTEX etc. Turen kan virkelig beskrives som et minne for livet.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.