Reisebrev fra Svalbard 2023: På eventyr i Arktis

Deltakerne fra studieturen med deler av besetningen på KV Svalbard
Foto: KV Svalbard

I tradisjon tro har Folk og Forsvar gjennomført årets studietur til Svalbard, og for en lærerik, spennende og ikke minst morsom reise det har vært! Vi har fått være med KV Svalbard på tokt, lært om Svalbardtraktaten, det norske næringslivet, forskningsmiljøet på Arktis, og om det sikkerhetspolitiske bildet vi står ovenfor i dag.

Gruvebesøk

Arctic World Archive
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries
Hit men ikke lengre
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries
Sana Rana (Sandes Høyre) og Evelyn
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries

Dagen etter ankomst begynte med et gruvebesøk, hvor vi ble hentet av guiden vår som stod klar til å ta oss med på eventyr inn i gruve 3. Her fikk vi utdelt hjelmer, hansker, og hodelykter, og kledde oss i «lompendress».

Første del av turen tok oss gjennom daganlegget, der gamle maskiner og utstyr lå igjen fra gruvearbeidernes tid. Inne i gruven så vi inngangen til den gamle frøbanken på Svalbard, i tillegg til Arctic World Archive.

Videre gikk turen til Store Norske i gruve 7, som tok seg tid til å lære oss om deres arbeid og tilstedeværelse på Svalbard, til tross for at vi kom på en lørdag. Gruve 7 er den siste aktive gruven i drift på Svalbard. Den skulle egentlig stenges i 2023, men det ble besluttet at driften skal fortsette frem til 2025. Videre ble vi også meget imponert av miljøprosjektet til Store Norske på Svea og Lunckefjell, hvor man etter at gruven ble offisielt stengt i 2020 har restaurert naturen.

Store Norske sitt miljøprosjekt har gitt området tilbake til naturen
Foto: Store Norske

KV Svalbard

Deretter stod KV Svalbard for tur. Skipet skulle etter planen være vårt hjem de kommende dagene mens vi seilte nordover mot Ny Ålesund. Isteden fikk vi beskjed raskt etter ombordstigning om at mannskapet hadde fått et oppdrag, Ny Ålesund måtte vente.

KV Svalbard
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries

Til gjengjeld fikk vi se hvordan Kystvakten arbeider under et faktisk oppdrag, sett ting vi aldri ville sett ellers, samt deltatt på havari øvelse. Det var bred konsensus i reisefølget om at dette slo de originale planene! Underveis hadde vi miniseminarer og presentasjoner fra deltakerne om ulike temaer, blant annet om russiske interesser i Arktis, trusselbildet i Nord, psykisk helse på Svalbard, Norge og det ytre rom, og ikke minst en god innføring i Kystvaktens rolle. Her lærte vi også om norske fiskeriområder, fiskeriinspeksjoner, samt forskjellen mellom isklasser og isbrytere, og viktigheten av sistnevnte. Miniseminarene var åpne for alle, og det var deltakelse fra både mannskap og menige som bidro til spennende diskusjoner. Det ble også en del turer til Slappen (kiosken), som kunne bistå med mye god snacks og påfyll imellom slagene.

Fires ned med Sjøbjørn
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries

Alt i alt hadde vi en flott tur, mye takket være en hyggelig besetning som tok alle spørsmål på strak arm, og som tok seg tid til litt brettspill med oss på kvelden. Også takket være Byssa (som jeg nå har lært er der man lager maten ombord) som disket opp en 10/10 bursdagskake under oppholdet, men også generelt sørget for god mat på et høyt nivå! I det vi ble satt i land med sjøbjørn (de gule båtene), var det altså flere i reisefølget som hadde fått mersmak av disse 4 dagene, og som gjerne kunne blitt med KV Svalbard litt lenger.

Orienteringer

UNIS sine våpen til å forsvare seg mot isbjørn
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries

Dagen før hjemreise marsjerte vi sammen til Sysselmesterens kontor, der vi fikk en orientering om Svalbardtraktaten og Sysselmesterens rolle, samt fikk pratet litt med PST. Deretter besøkte vi UNIS, hvor vi fikk lærte mer om universitetsstudiene på Svalbard og deres unike posisjon til å forske på klimaendringene på Arktis.

Vi fikk også en omvisning på Svalbard museum, og lærte mer om lokalstyrets historie og utvikling frem til i dag. Det var også her vi fikk vårt nærmeste møte med isbjørn, og Svalbards dyreliv.

Det ble også et par besøk til Svalbards hundekafé, ikke en del av det offisielle programmet, men populært likevel!

Café Huskies
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries

Den siste dagen besøkte vi Kongsberg Satellite Services (KSAT) Svalbard, der vi fikk interessante orienteringer om satellittdatainnsamling og hvordan det bidrar til forskning og næringsliv. Vi fikk også muligheten til å gå inn til en av antennene!

Foto: Evelyn Rooseboom de Vries
Narkohunden Trygve
Foto: Evelyn Rooseboom de Vries

Avslutningen på programmet var en tur innom den nyopprettede tolletaten på Svalbard, hvor vi igjen så viktigheten av norsk tilstedeværelse, og lærte om samarbeidet som foregår her mellom toll, politi og kystvakt. Det er likevel ikke til å legge skjul på at det var den sjarmerende narkohunden Trygve som stjal showet til slutt.

Til slutt

Oppsummerende håper jeg dette reisebrevet har gitt en smakebit av den utrolige opplevelsen på Svalbard, og med et utrolig flott reisefølge. Det hele gjorde dette til en utrolig flott og lærerik tur, i godt selskap. Svalbard er virkelig et unikt sted med en rik historie, enestående natur og en viktig rolle i forskning og næringsliv. Vi skilte lag med minner for livet og et bredere perspektiv på Svalbard, de særskilte reglene som gjelder her, og dets betydning.

Hilsen fra en eventyrer i Arktis!

Evelyn Rooseboom de Vries
Kommunikasjonsansvarlig YATA Norge

Foto: Cathrine W Salthammer
Foto: Cathrine W Salthammer

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.