Reisebrev fra Svalbard 2024: Spenning og innsikt i Arktis

Arktis – et område preget av dramatiske landskap, ekstrem natur og et stadig skiftende geopolitisk bakteppe. I august 2024 hadde en gruppe utvalgte deltakere muligheten til å utforske dette fascinerende området gjennom en uforglemmelig studietur til Svalbard sammen med oss i Folk og Forsvar, i samarbeid med Den Norske Atlanterhavskomitéen. Med den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen hengende over oss, ble reisen en unik opplevelse av både kunnskapsutveksling og naturopplevelser.

Her er vi i «finværet» på Bjørnøya.

Et møte med Svalbards nøkkelspillere

Turen startet med en dypdykk i Svalbards komplekse historie og dagens utfordringer. Første stopp var hos Sysselmesteren i Longyearbyen, hvor vi ble introdusert til Svalbardtraktatens betydning og Sysselmesterens viktige dobbeltrolle som både statsforvalter og politi. Her fikk vi et innblikk i hvordan Norges suverenitet opprettholdes, spesielt i lys av den diplomatiske balansen med den russiske bosetningen i Barentsburg. I dagens politiske klima ga det oss et tankevekkende perspektiv på utfordringene som preger øygruppen.

Neste stopp var Tolletaten, etablert på Svalbard i 2022. Det som kanskje kunne virke som en rutinemessig presentasjon om tollarbeid, viste seg å være langt mer spennende enn forventet. Å forstå hvordan de navigerer sitt arbeid i både Longyearbyen og Barentsburg, hvor dialog står sentralt, ga oss et fascinerende innblikk i en unik tilnærming til lovhåndhevelse i en arktisk setting.

Fra verdensrommet til Arktis – KSATs imponerende nettverk

KSAT har utrolig mange antenner. Dette bildet viser kun en brøkdel.

Besøket hos Kongsberg Satellite Services (KSAT) tok oss ut av denne verden, bokstavelig talt. KSAT, med sitt globale nettverk for satellittdatainnsamling, har antenner som samler inn data fra nesten alle satellitter som kretser rundt jorden. Og dette med stasjoner fra Arktis og helt ned til Antarktis! Fremtiden ser lys ut for KSAT, med planer om flere antenner på Svalbard og en solcellepark som vil gi ren energi til både selskapet og innbyggerne i Longyearbyen. I lys av at den siste kullgruven stenger i 2025, vil dette være et avgjørende skritt mot en bærekraftig fremtid for Svalbard.

På besøk i gruvenes hjerte

Fra omvisningen i Gruve 3. I de smale gangene lå gruvearbeidere arbeidet.

Store Norske gav oss et historisk tilbakeblikk på Svalbards gruvedrift. Vi fikk lære om kullutvinningens rolle på øygruppen, samt hvordan selskapet forbereder seg på en fremtid uten gruvedrift. Prosjektet med å gi naturen tilbake etter endt gruvedrift, spesielt SVEA og Lunckefjell, var både inspirerende og tankevekkende. Besøket ble avsluttet med en omvisning i den gamle Gruve 3. Der vi fikk kjenne på hvordan livet som gruvearbeider må ha vært i denne tøffe, men imponerende arktiske regionen.

Om bord på kystvaktens stolthet – KV Jan Mayen

Bildet er fra da vi ble hentet av Kystvakten før avgang fra Svalbard.

Som om ikke opplevelsene på land var nok, gikk turen videre til havs. Vi fikk klatre om bord på KV Jan Mayen, Kystvaktens nyeste og mest avanserte fartøy. Skipet er rigget for å takle alle tenkelige oppdrag – men det var ikke bare teknologi som imponerte oss. Kantinen på skipet, med sine fremragende kokker, stjal nesten showet. Et minneverdig måltid til sjøs satte rammen for resten av kvelden.

I tillegg til omvisningen deltok vi i flere miniseminarer om bord, hvor deltakerne fikk presentere sine fagfelt. Temaer som Norges Russland-politikk, russisk økonomi, Kinas økende interesse for Arktis, og Norges forsvar og folkerett ble livlig diskutert. Ikke minst var det sikkerhetspolitiske rollespillet om Arktis en interaktiv og lærerik måte å utforske komplekse problemstillinger på. Samtlige av oss dro fra seminaret med en dypere forståelse og nye perspektiver.

Bjørnøya – en uventet, men uforglemmelig avstikker

Vi fikk en varm velkomst da vi ankom Bjørnøya!

Som en overraskende bonus tok turen oss også til Bjørnøya, hvor vi fikk besøke den meteorologiske stasjonen. Det ble servert kaffe og ferske boller – en varm velkomst i et ellers iskaldt landskap. Vi rakk også en tur ut i det iskalde havet og kom tilbake som stolte medlemmer av Bjørnøya nakenbadeforening – en opplevelse ingen av oss vil glemme med det første!

En avslutning full av refleksjon

Utsikten fra KV Jan Mayen på vei inn til Molde.

Med både nye erfaringer, innsikter og minner fra Arktis kunne vi se tilbake på en reise som ikke bare handlet om å forstå den sikkerhetspolitiske situasjonen, men også om å oppleve naturens storhet og det menneskelige pågangsmotet i en av verdens mest ekstreme regioner. Svalbard 2024 vil forbli en uforglemmelig opplevelse for alle deltakerne.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.