Fra 3. til 14. mars deltok over 10 000 norske og allierte soldater i øvelse Joint Viking 2025. Det skjer i en krevende sikkerhetspolitisk tid der Russlands angrepskrig mot Ukraina danner et dystert bakteppe.

For å kunne forsvare Norge, må Forsvaret øve og trene på de oppgavene som skal utføres i en eventuell krig. Forsvaret er like avhengig av å trene og øve som en toppidrettsutøver som forbereder seg til en viktig konkurranse. For både toppidrettsutøveren og Forsvaret er målet å kunne yte maksimalt når det virkelig gjelder. Forsvarets viktigste oppgave er å avskrekke en motstander fra å angripe. Det kan bare skje gjennom styrke, og ved å vise evne og vilje til å forsvare landet i krise eller krig.

Foto: Nora Steenberg/Forsvaret.
For Forsvaret er oppgaven kanskje enda mer komplisert enn for idrettsutøveren, for Forsvaret skal løse sine oppgaver i samarbeid med militære avdelinger fra andre, allierte land. Det er derfor grunnleggende viktig å øve sammen med de som skal komme Norge til unnsetning hvis Norge skulle bli angrepet. Det er grunnen til at Forsvaret de kommende ukene, sammen med NATO-allierte, skal øve sammen i Norge. Til øvelse Joint Viking 2025 kommer det soldater fra Canada, Finland, Nederland, Storbritannia, Tyskland og USA.
Øvelsen vil hovedsakelig foregå i Troms fylke, men det vil også være militær aktivitet utenfor Ørland i Trøndelag. Det vil være aktivitet både på land, til sjøs og i lufta.
USA deltar aktivt
Det amerikanske marinekorpset (US Marine Corps), med en militær avdeling fra II Marine Expeditionary Force, deltar under øvelsen. Der skal de blant annet øve på innsetting av styrken i Norge i en tenkt sikkerhetspolitisk krise.

Sammen med de militære avdelingene fra de andre deltakerlandene, styrker øvelsen alliansens operative evne og bidrar til at avdelinger fra forskjellige land mer effektivt kan løse militære oppdrag i fellesskap. Med et fagmilitært ord kalles det for interoperabilitet.
Finland, som ble medlem av NATO i 2023, skal delta i øvelsen med en luftforsvarsenhet. Denne enheten skal innpasses i Finnmark landforsvar, og senere under øvelsen med Brigade Nord. Hensikten er å trene på å bekjempe lufttrusler sammen under krevende arktiske forhold. Et tettere samarbeid mellom de nordiske land styrker NATO.
Norge og NATO
NATO kalles gjerne hjørnesteinen i norsk sikkerhetspolitikk og bidrar til å trygge Norge i tilfelle krise eller krig. Artikkel 5 i traktaten sier at et angrep på én skal anses som et angrep på alle. Et angrep vil derfor utløse det kollektive forsvaret, selve fundamentet for samarbeidet i alliansen.

Alle idrettsutøvere vet at effekten av trening er ferskvare. Slik er det også med militær trening og øving. Derfor øver og trener Forsvaret sammen med våre NATO-allierte jevnt og trutt. Til tross for de siste ukenes turbulens knyttet til USA og forholdet til Europa, viser øvelsen at NATO i høyeste grad er virksom og at det militære samholdet i alliansen er godt. Gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen, er øvelsen kanskje viktigere enn noen gang.
Totalforsvaret
I tillegg til den regulære militære aktiviteten, ble det under Joint Viking også avholdt to store totalforsvarsøvelser. De fant sted i Narvik den 11. mars og i Harstad den 12. mars. Totalforsvaret er det norske konseptet for samarbeid mellom sivil og militær sektor, og en fellesbetegnelse for det militære forsvaret og den sivile beredskapen i landet vårt.
Hensikten med totalforsvaret er å forebygge, planlegge for, og håndtere kriser i fred, konflikt og krig for på best mulig måte utnytte landets samlede ressurser.
Usikkerhet om amerikansk lederskap
I en tid hvor det er usikkerhet knyttet til amerikansk lederskap i NATO, er det viktigere enn noen gang å stå sammen militært. Ved å trene og øve sammen viser alliansen både evne og vilje til å forsvare hele NATOs område. Gjennom jevnlig øving og trening, alene og med våre allierte, bidrar Forsvaret til å trygge Norge og styrke NATO i en sikkerhetspolitisk urolig tid.