Kurdistans arbeiderparti (PKK)
(Partîya Karkerên Kurdîstan (PKK)) er en politisk og militær organisasjon blant kurdere i Tyrkia. Partiets opprinnelige mål var å skape en uavhengig, sosialistisk kurdisk stat med navn Kurdistan.
Organisasjon: Ledes per 2020 av Abdullah Öcalan. Organisert som politisk organisasjon med to paramilitære avdelinger, Hêzên Parastina Gel (HPG) og Yekîneyên Jinên Azad ên Star (YJA-STAR). YJA-STAR er en ren kvinnelig militæravdeling.
Stiftet: 1978.
Lokalisering: Tyrkia, Syria, Iran og Irak.
Politisk retning: Nasjonalisme/separatisme og sosialisme.
Tilknyttede aktører: Türkiye Komünist Emek Partisi/ Leninist (TKEP/L), Maoist Komünist Partisi (MKP), Marksist-Leninist Komünist Partisi (MLKP), Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği (THKP-C/MLSPB), Deutsche Kommunistische Partei (DKP), Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TIKB), Partiya Demokrat a Kurdistanê (PDK) og Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML).
Historie: PKK ble stiftet i 1978 av en gruppe tyrkiske studenter med kurdiske røtter. Gruppen var aktive kommunister og ledet av Abdullah Öcalan. Organisasjonen ble opprettet som en følge av forfølgelse av kurdere i Tyrkia, hvor blant annet det å snakke kurdisk kunne føre til arrestasjon.
På nittitallet var gruppen svært aktiv med å angripe den tyrkiske regjeringen og turister i et forsøk på å ødelegge det tyrkiske regimet. Gruppen har også angrepet mål i Vest-Europa. I 1999 ble Abdullah Öcalan arrestert i Kenya, og ble utlevert til Tyrkia der han ble dømt til døden, men dommen ble senere endret til livstid. Arrestasjonen svekket PKK.
I 2002 endret PKK navn til Kurdistan Freedom and Democracy Congress (KADEK), og hevdet at de hadde gitt opp voldsbruken. Våpenhvilen mellom PKK og den tyrkiske regjeringen endte våren 2004, og volden fortsatte. I 2005 tok organisasjonen tilbake sitt gamle navn.
I 2013 ble en ny våpenhvile innført, og PKK begynte å trekke seg tilbake til Nord-Irak. Likevel har konflikten mellom kurderne og tyrkerne blusset opp på ny. Siden juli 2015 har mer enn 2.300 mennesker mistet livet, og flere store byer har opplevd terrorangrep.