Leksikon

Rote Armee Fraktion

(RAF) også kjent som Baader-Meinhof gruppen, var en venstre-radikal terroristgruppe i Vest-Tyskland, organisert i 1970.

Organisasjon: Ledet av blant andre Andreas Baader og Ulrike Meinhof. Stort nettverk av undergrunnsgeriljaer og venstreradikale sympatisører. Små grupper med meget effektiv organisering.

Stiftet: 1970.

Lokalisering: Vest-Tyskland og DDR.

Politisk retning: Venstreekstremisme.

Tilknyttede aktører: Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP).

Historie: Gruppen ble startet etter inspirasjon fra studentopprøret på slutten av 1960-tallet og ville, i likhet med revolusjonære grupper i Sør-Amerika, føre en «geriljakrig» mot kapitalisme og den amerikanske imperialismen. RAF var en av Europas mest fryktede terroristorganisasjoner på 70- og 80-tallet og opererte i tre ulike tidsperioder. Den første generasjonen ga gruppen navnet Baader-Meinhof-banden etter deres mest kjente medlemmer Ulrike Meinhof og Andreas Baader. De gjennomførte bankran og andre tyverier, samt en rekke bombeangrep. Meinhof og Baader ble arrestert i 1972 sammen med flere andre medlemmer og døde i fengsel i hhv. 1976 og 1977.

Andre sympatisører organiserte seg og startet RAF på nytt og holdt på til 1989, da de nye medlemmenes identitet ble avdekket. Denne generasjonen utførte en rekke angrep, noe som førte til den største krisen i Vest-Tyskland i etterkrigstiden, også omtalt som «den tyske høsten». Den tredje generasjonen startet RAF opp igjen og utførte flere attentater, blant annet på direktøren for Siemens. I april 1998 kom et skriv som offentliggjorde at organisasjonen var blitt lagt ned permanent.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.