
Konflikten mellom India og Pakistan er en av verdens lengstvarende og mest alvorlige. Den handler ikke bare om grenser og territorier, men også om historie, religion, politikk, nasjonal stolthet – og atomvåpen.
For å forstå hvordan dette startet, må vi tilbake til 1947. Fra 1858 til 1947 var Britisk India en koloni som omfattet dagens India, Pakistan, Bangladesh og deler av Myanmar. Da Storbritannia trakk seg ut i 1947, ble området delt i to: India og Pakistan. India ble en sekulær stat med mange religioner, hovedsakelig hinduisme, mens Pakistan ble etablert som en muslimsk stat. Delingen fulgte ikke rene religiøse linjer, og store deler av den muslimske befolkningen havnet på indisk side. Resultatet ble at rundt 15 millioner mennesker måtte forlate hjemmene sine for å komme til «riktig» side.
Kashmir: En delt region i evig konflikt

Midt i dette kaoset lå Kashmir – en vakker og strategisk viktig region med muslimsk flertall, men ledet av en hinduisk fyrste. Da Pakistan støttet et opprør i regionen, ba herskeren om hjelp fra India, og Kashmir ble deretter en del av India. Pakistan har aldri akseptert dette. Resultatet har vært tre kriger, utallige militære sammenstøt og en region som fortsatt er delt – men som begge land gjør krav på i sin helhet.
Terror, hevn og farlig retorikk
22. april i år ble 26 indiske turister drept i et terrorangrep i Pahalgam, i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir. 6. mai svarte India med et missil- og droneangrep mot mål i Pakistan. Det pakistanske militæret hevder at minst 31 mennesker ble drept, de fleste sivile.
Denne typen eskalering er ikke ny. I 2019 førte et lignende angrep til at India bombet mål i Pakistan. Pakistan svarte med å skyte ned et indisk jagerfly og ta piloten til fange. Bare et intenst diplomatisk press – særlig fra USA – forhindret en større krig.
Men 2025 er annerledes. USA har trukket seg ut av regionen og viser liten vilje til å megle. Verden har blikket rettet mot Ukraina og Midtøsten. Samtidig står både India og Pakistan midt i egne politiske og økonomiske kriser. Og begge er atommakter. Det gjør situasjonen ekstra farlig.
Under kontroll – men ikke i fred
Den indiske regjeringen hevder at de har skapt «normalitet» i Kashmir. I 2019 fjernet de regionens spesielle status og plasserte den under direkte styre fra New Delhi. Offisielt var målet å sikre stabilitet og økonomisk vekst. Men mange i Kashmir opplever det som en okkupasjon. Lokale politikere er blitt arrestert, ytringsfriheten er svekket, og befolkningen føler at deres muslimske identitet og rettigheter er truet. Undertrykkelsen har skapt frustrasjon – og økt faren for opprør og terror.
Hva betyr dette for Norge?

i Brasil i 2024. Foto: Government of India(GODL)
Selv om konflikten utspiller seg på den andre siden av kloden, påvirker den også oss. Norske myndigheter følger nøye med, blant annet fordi noen terrorgrupper i Sør-Asia har internasjonale forbindelser.
I tillegg kan en krig mellom to atommakter få globale konsekvenser: økonomisk ustabilitet, økte energipriser, forstyrrelser i flytrafikk og forsyningskjeder. Norge er ikke isolert fra slike globale sjokk.
Norge har også en stor befolkning med bakgrunn fra både India og Pakistan, og mange har familie i eller nær Kashmir. Når spenningen øker i hjemlandene, kan det vekke sterke følelser her. Enkelte frykter at denne situasjonen kan føre til spenninger mellom ungdomsgrupper i norske lokalsamfunn.
Situasjonen påvirker også internasjonale besøk: Den indiske statsministeren Narendra Modi skulle etter planen besøke Norge 15.–16. mai, men har nå utsatt reisen på grunn av krisen i Kashmir.
Hva nå?
India er en større militærmakt enn Pakistan, men begge land har kjernefysiske våpen. Mange frykter at Pakistan vil svare kraftig på Indias missilangrep, noe som kan utløse en kjedereaksjon av hevnaksjoner – og kanskje til og med atomvåpenbruk. Hvis det skjer, vil konsekvensene være katastrofale, ikke bare for Sør-Asia, men for hele verden.
Konflikten mellom India og Pakistan er altså langt mer enn en lokal krangel. Den er et globalt sikkerhetsspørsmål, og et varsko om hvor raskt historiske uenigheter, politisk press og voldelig ekstremisme kan føre verden mot stupet.
Mer om India og Pakistan:
Kashmir-konflikten
Balutsjistan – Pakistans urolige sør
India: en mangfoldig gigant