Wagner-gruppen – status i dag

23. august 2023 tok et privatfly av fra en flyplass i Moskva, om bord var to av lederne i Wagner-gruppen, Dmitry Utki og Yevgeny Prigozhin. Under en halvtime senere styrter flyet og alle ti om bord omkom. Var dette slutten på Wagner-gruppen?

Wagnersoldater i Belaruss. CC BY 3.0 Deed | Attribution 3.0 Unported | Creative Commons

Vi skrev en artikkel om Wagner-gruppen september 2022. Siden den gang har det skjedd mye. Her er en liten oppdatering.

Wagner i Ukraina

Wagner-gruppens logo siden april 2023

Krigen i Ukraina startet i 2014 med den russiskstøttede separatistmilitsen i Donbas som kjempet mot ukrainske regjeringsstyrker. Putin benektet gjentatte ganger at russiske tropper var involvert, og bruken av Wagner-soldater tillot Kreml å opprettholde denne fortellingen. Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022 overlot Putin en del av kampen til Wagner-gruppen. «Putins kokk», Prigozhin, begynte å rekruttere fra russiske fengsler. Fra å ha omtrent 5 000 profesjonelle leiesoldater før invasjonen av Ukraina, økte Wagner til over 50 000 soldater. Prigozhins straffedømte hær gjennomførte blodige angrep i Donbas og oppnådde mest fremgang i byen Bakhmut. Dårlig utstyrte Wagner-straffedømte tropper og nylig mobiliserte russiske vernepliktige forsøkte å omringe de ukrainske styrkene, og de ukrainske forsvarslinjene klarte lenge å holde stand. Men i mai 2023 trakk ukrainerne seg tilbake fra ruinene av Bakhmut, og Wagner erklærte seier, noe som økte anseelsen til Prigozhin.

Starten på slutten

Konflikten mellom Prigozhin og den russiske militære ledelsen eskalerte under beleiringen av Bakhmut. Wagner-sjefen beskyldte forsvarsledelsen for å holde tilbake forsyninger til hans leiesoldater, og Putin grep ikke aktivt inn for å dempe konflikten.
I slutten av juni 2023 erklærte Prigozhin «krig» mot det russiske forsvarsdepartementet. Han ledet en kolonne bestående av omtrent 25 000 Wagner-leiesoldater fra Ukraina tilbake til Russland. Den 24. juni skjøt Wagner-styrken ned over et halvt dusin russiske fly og tok kontroll over hovedkvarteret for den sørlige militærregionen i Rostov-on-Don.

Wagnerkolonnen på vei mot Moskva. CC0 1.0 Deed | CC0 1.0 Universal | Creative Commons

Utkin fortsatte med en kolonne nordover og ble stoppet kun 200km sør for Moskva da Prigozhin blutselig beordret sine menn tilbake til Ukraina. Samtidig kunngjorde presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko at han hadde meklet en avtale mellom Prigozhin og Kreml. Wagnersoldatene skulle få amnesti og tilbys militære kontrakter, mens Prigozhin ville leve i eksil i Hviterussland.

Slutten for Wagner?

Skjebnen til Prigozhin og Wagner virket usikker i ukene etter det mislykkede mytteriet. Russiske statlige medier rapporterte at Prigozhin og Putin hadde møttes i Moskva i slutten av juni. På dette møtet tilbød Putin angivelig Wagner-kommandørene «ytterligere sysselsettingsmuligheter og videre kampengasjement.» Etter mytteriet holdt Prigozhin en svært lav profil.

Han dukket opp igjen i august da han delte en rekrutteringsvideo, tilsynelatende filmet på en Wagner-garnison i Afrika. Der erklærte han at Wagner «gjorde Russland enda større på alle kontinenter.» Bare dager etter utgivelsen av denne videoen, styrtet Prigozhins privatfly nord for Moskva den 23. august. På passasjerlisten sto både både Prigozhin og Utkin, og russiske myndigheter bekreftet senere at likene deres ble funnet blant de 10 som ble hentet fra vrakstedet.

Umiddelbart etter hendelsen hevdet Wagner-tilknyttede sosiale mediekanaler at flyet hadde blitt skutt ned av russisk luftvern. Andre hevder at det sannsynligvis var en bombe om bord.

Wagner i dag

Andrej Trosjev

Wagnersoldater i Ukraina som ikke aktivt deltok i mytteriet, ble tilbudt stillinger i den regulære russiske hæren, hvor deres erfaring og kompetanse var svært verdifull. Mange av disse soldatene aksepterte tilbudet fra russiske myndigheter, ikke minst fordi russiske myndigheter også rekrutterte Wagner lederen Andrej Trosjev til sine rekker. Trosjev var en av grunnleggerne av Wagner-gruppen, men unngikk å delta i mytteriforsøket. Trosjev har tydeligvis opparbeidet seg respekt både blant de tidligere Wagnersoldatene og ledelsen i Kreml, inkludert personlig anerkjennelse fra Putin.

I september 2023 ga Putin Trosjev oppdraget med å koordinere den frivillige russiske innsatsen i Ukraina. Rapporter indikerer at mange Wagnersoldater har latt seg rekruttere og er vendt tilbake til frontlinjene i Ukraina.

Prigozhins sønn

Yevgeny Prigozhins sønn, Pavel Prigozhin.
CC0 1.0 Deed | CC0 1.0 Universal | Creative Commons

Spekulasjoner har oppstått om Anton Yelizarov har overtatt ledelsen av Wagner-gruppen. Selv om dette er blitt benektet, er Yelizarov en av de gjenlevende med høyest rang i Wagner-gruppen. Han antas å lede treningen og utdanningen av de regulære styrkene i Belarus. Samtidig har det blitt hevdet at en betydelig gruppe Wagnersoldater har blitt tilknyttet Russlands nasjonale garde, også kjent som Putins private livvakter. Til tross for denne tilknytningen opererer de fortsatt under Wagnernavnet og er ikke en formell del av den nasjonale garden. Rapporter indikerer at de forsøker å forbedre sitt omdømme ved å ikke rekruttere kriminelle og strebe etter en mer akseptabel framtoning. Denne gruppen ledes trolig av Pavel Prigozhin, sønnen til Yevgeny Prigozhin.

Samtidig har flere Wagnersoldater valgt å slutte seg til andre russiske private militære selskaper (PMC), spesielt gruppen Redut. Redut har lenge vært en konkurrent til Wagner-gruppen og ser nå muligheten til å overta kontraktene og posisjonen til Wagner-gruppen.

Afrika

Soldat fra Central African Armed Forces, med Wagner på skulderen
CC BY-SA 4.0 Deed | Attribution-ShareAlike 4.0 International | Creative Commons

Til slutt er det enheter av Wagnersoldater som opererer ulike steder i Afrika. Disse enhetene har hatt betydelig autonomi, men de utfører oppdrag på vegne av Russland. Disse mindre gruppene har fortsatt sine oppdrag uavhengig av mytteriet til Prigozhin og opererer selvstendig på forskjellige steder. Spesielt i områder som Den Sentralafrikanske Republikk har de oppnådd høy anseelse på grunn av stabiliteten de har bidratt til i regionen. Det er foreløpig uklart om disse gruppene vil bli tilknyttet en sentral ledelse som Wagner-gruppen i fremtiden, eller om de vil fortsette å operere selvstendig.

Et flerhodet uhyre

Spørsmålet om Wagner-gruppen vil gjenoppstå er usikkert, men den kan sammenlignes med det flerhodede uhyret Hydra fra gresk mytologi. Som myten sier, når ett hode ble hugget av, vokste det ut to nye. Dette bildet antyder at selv om Wagner-gruppen kan ha møtt utfordringer eller midlertidig opphørt, kan det fortsatt være mulig for lignende enheter eller strukturer å dukke opp igjen i fremtiden.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.