Hva feires egentlig på frigjøringsdagen?

Den 8. mai hvert år feires frigjørings- og veterandagen. Denne dagen markerer datoen de tyske militære styrkene kapitulerte i 1945, og Norge ble frigjort etter fem år med militær okkupasjon. Dagen er dedikert til både å markere Norges frihet, samt å hedre våre veteraner.

Kong Haakons hjemkomst 7. juni, 1945. Foto: Oslo Museum, Wikimedia Commons. (CC BY-SA 4.0).

«Vår kamp er kronet med seier. Norge er atter fritt». Slik lød innledningsordene i proklamasjonen som Hjemmefrontens ledelse delte med det norsk folk den 8. mai 1945. Etter fem år med tysk okkupasjon, var Norge frigjort. Tyskland hadde allerede kapitulert betingelsesløst på alle fronter natt til den 7. mai, og den 8. mai var dermed krigen over i hele Europa.

De 350,000 tyske soldatene som befant seg i Norge trakk seg ut under bemerkelsesverdig fredelige omstendigheter. Første ble de avvæpnet og internert i leire før de etter hvert ble transportert som krigsfanger tilbake til Tyskland. Til sammenligning hadde det ikke gått like fredelig for seg i Finnmark og Nord-Troms hvor tyskerne tok i bruk den brente jords taktikk da de trakk seg ut av områdene høsten 1944.

I maidagene som fulgte frigjøringen tok nordmenn til gatene og viftet med norske flagg og feiret friheten. Siden da har frigjøringsdagen blitt en viktig markeringsdag. Den 13. mai ankom kronprins Olav Oslo sammen med fem statsråder fra eksilregjeringen i London og norske militære sjefer, før stortingspresident Hambro og statsminister Nygaardsvold og resten av regjeringen kom hjem den 31. mai. Den 7. juni 1945, på dagen fem år etter at han forlot landet, gikk kong Haakon i land i Oslo sammen med kronprinsessen og parets tre barn.

Stor innsats fra nordmenn

Til tross for at det ikke var i Norge de avgjørende slagene som førte til Tysklands kapitulasjon hadde funnet sted, hadde mange nordmenn bidratt under krigen. I konvoifarten over Atlanterhavet og Nordishavet satte mange sjøfolk livet på spill, det samme gjorde norske krigsflyvere, soldater og spesialsoldater som bidro i de alliertes kamp. På norsk jord bidro titusenvis av kvinner og menn i det sivile og militære motstandsarbeidet i Norge. Til sammen var det nesten 12,000 norske ofre for andre verdenskrig.

To personer i uniform ser utover en høyde. En ser i en stor kikkert.
Norske FN-observatører på Golanhøyden. Foto: Thorbjørn Kjosvold/Forsvaret.

Siden 2011 har den 8. mai også blitt markert som Norges nasjonale veterandag. På denne dagen hedres alle veteraner for deres innsats under andre verdenskrig og alle de som har tjenestegjort i Forsvaret siden. Allerede i 1946 reiste de første norske soldatene ut i tjeneste som del av Tysklandsbrigaden.

Mer enn 100,000 nordmenn har siden Den andre verdenskrig reist ut i uniform til mer enn 40 land i fire forskjellige verdensdeler. Disse har bidratt i mange forskjellige roller – alt fra anti-terroroppdrag, fredsbevarende operasjoner og minerydding.

Frigjørings- og veterandagen markeres med salutter ved landets saluttplasser, og er også en offisiell flaggdag. Forsvaret arrangerer markeringer over hele landet. I tillegg arrangerer flere kommuner, organisasjoner og foreninger diverse markeringer rundt om i landet.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.