Leksikon

Europol

(The European Police Office) ble etablert den 7. februar 1992 og trådte i kraft den 3. januar 1994. Den gang med navnet European Drug Unit (EDU), men fikk navnet Europol den 1. oktober 1998. Formålet med organisasjonen er å forbedre politisamarbeidet mellom EU-land i kampen mot organisert kriminalitet som berører to eller flere av medlemslandene.

Europol er organisert som et EU-byrå og er ledet av et styre. Styret overser byråets aktiviteter. Direktøren tilsettes av et enstemmig Ministerråd, etter innspill fra styret. Styret består av representanter fra EUs medlemsland, samt en representant fra EU-kommisjonen. Organisasjonen har ingen utøvende myndighet, og kan for eksempel ikke foreta arrestasjoner. De bistår nasjonale politistyrker med informasjon, analyser og planlegging.

Europol har særavtaler med land som ikke er medlem av EU, deriblant Norge. Avtalen ble signert i 2001 og innebærer at norsk politi får tilgang til informasjon i EIS (Europol Information System). Norge har også rett til å sende tre ansatte til Europols hovedkvarter i Haag.

Organisasjonens arbeidsområder utvides stadig. Blant annet omfattes narkotikakriminalitet, hvitvasking av penger, menneskesmugling, menneskehandel og ulovlig innvandring, barnepornografi, våpensmugling og ulovlig handel med kjernefysiske substanser, biltyveri og cyber-kriminalitet.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.