Leksikon

FARC

(fork. Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) var tidligere en revolusjonær geriljaorganisasjon, men representerer i dag et fredelig politisk parti.

FARC ble etablert i 1964 som den militære avdelingen til det colombianske kommunistpartiet. Dette skjedde etter at myndighetene angrep kommunistiske enklaver i Colombia. FARC ble dermed etablert i selvforsvar, men utviklet seg til en geriljagruppe som utførte en rekke angrep og bortføringer, samt narkotikahandel og smugling.

Siden det har gruppen blitt ansett som en terrororganisasjon av en rekke land, men ikke av Argentina, Brasil, Ecuador, Nicaragua og Venezuela. Dette har gjort at FARC har kunnet bevege seg relativt uforstyrret over grensene til disse landene.

FARC har blitt anklaget for en rekke brudd på menneskerettighetene, blant annet bruk av barnesoldater, tortur, henrettelser uten rettergang og landminer. Blant tilknyttede aktører var IRA, ETA og ELN. 

I 2016 startet fredsforhandlingene mellom de colombianske myndighetene og FARC, der Norge og Cuba var meglere. I juni 2017 leverte FARC inn alle våpen og de etablerte seg som et fredelig politisk parti. De har beholdt forkortelsen, men går nå under navnet Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.