Leksikon

IRA

(Irish Republican Army) er en paramilitær bevegelse. Også kjent som: the Old IRA, the anti-treaty IRA, the Official IRA (OIRA), Provisional IRA (PIRA), Continuity IRA (CIRA) og the Real IRA (RIRA).

Organisering: Irish Republican Army er en samlebetegnelse for en rekke grupper i Irland, da spesielt Nord-Irland.

Stiftet: 1919.

Lokalisering: Irland, Nord-Irland og Storbritannia.

Politisk retning: Nasjonalisme/separatisme.

Tilknyttede aktører: ETA, Catholic Reaction Force, FARC.

Historie: IRA er den lengstlevende terroristorganisasjonen i Vest-Europa med over åtti års eksistens. Organisasjonen ble startet opp under den irske uavhengighetskrigen i 1919–1922. IRAs mål er fortsatt å kjempe for et Irland fullstendig uavhengig av Storbritannia. Siden 1969 har PIRA vært den største fraksjonen og den mest aktive. PIRA utførte en rekke voldelige aksjoner rettet mot briter og protestanter fra 1969 til slutten av 1990-tallet.

De siste tiårene har flere grupper brutt ut av IRA, blant andre CIRA og RIRA. I august 1994 erklærte IRA våpenhvile. I 1996 ble denne brutt en periode, men i 1997 fortsatte forhandlingene. Disse kulminerte i Belfastavtalen i 1998. I 2005 erklærte IRA at de ville begynne å levere fra seg våpnene sine og at Sinn Féin, IRAs politiske avdeling, skulle fortsette det fredelige arbeidet til IRA. Året etter sendte organisasjonen ut en unnskyldning til de sivile ofrene etter angrepene. Enkelte voldelige fraksjoner av IRA er fortsatt aktive og har gjennomført flere aksjoner de siste årene.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.