Leksikon

Hizbollah

(arabisk for Guds parti) er et islamistisk parti, en sosial bevegelse og en militær organisasjon i Libanon med røtter i Iran. Også kjent som Islamic Jihad, Organization of the Oppressed on Earth, Party of God og Revolutionary Justice Organization.

Partiet ble offisielt stiftet i Libanon i 1982 og har vært et regjeringsparti siden 1992. Lederen er Hassan Nasrallah. Agendaen settes av en religiøs komité, som igjen er styrt av ayatollahen i Iran. Hizbollah mottar økonomisk og politisk støtte fra Iran og Syria.

Hizbollah ble i utgangspunktet startet opp som en paraplyorganisasjon støttet av Iran for diverse sjiamuslimske grupper. Dette var for å drive Israel ut av de sørlige områdene av Libanon som Israel hadde okkupert. Hizbollah fungerte derfor som Iran sin «proxy» i krigen mot Israel, altså at Hizbollah kjempet på vegne av Iran, uten at iranske styrker var involvert. Siden dette har organisasjonen vokst og dens militære avdelinger ansees som større enn det libanesiske militæret. Har også utviklet flere velferdstjenester, sin egen TV- og radiokanal, samt fått mandater i det libanesiske parlamentet.  

Hizbollah har angrepet Israel flere ganger, og har kjempet i flere kriger i støtte for sjiamuslimer. De var blant annet involvert i konflikten i Syria og støtter Assads regime. Mange vestlige land anser Hizbollah for å være en terrororganisasjon, mens andre anerkjenner den politiske avdelingen, men ikke den militære. Blant tilknyttede aktører finner vi Hamas og PLO.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.