Leksikon

Hamas

(arabisk for begeistring) er en palestinsk politisk og paramilitær organisasjon som ble stiftet i 1987. Også kjent som Harakat al-Muqawamah al-Islammiyya og Islamic Resistance Movement. Hamas er aktive i Israel, på Vestbredden og Gaza. 

Organisasjonen ledes per 2023 av Yahya Sinwar og Ismail Haniya. Nøyaktig organisering er uviss, men det er kjent at Hamas er delt inn i tre avdelinger som er ledet av et overordnet råd. De tre avdelingene har ansvar for religiøs utdanning, sosial velferd og militæret.

Etter utbruddet av den første palestinske intifadaen i desember 1987, ble Hamas etablert som den politiske fløyen for Det muslimske brorskaps aktiviteter. I 1988 utga Hamas sitt eget charter, der de forkynte at målet er, gjennom vold, å ødelegge staten Israel og erstatte det palestinske selvstyret med en islamistisk stat.

Hamas har ofte brukt selvmordsbombere og rakettangrep mot Israel for å trenere fredsprosessen. Som en del av deres islamistiske ideologi driver Hamas med veldedig arbeid i de palestinske områdene. Dette er med på å øke gruppens popularitet i befolkningen. Hamas vant valget i januar 2006, og planlagte valg i ettertid har blitt avlyst.

Hamasregjeringen blir boikottet av blant annet USA. I 2011 forsones Hamas og deres politiske motstander Fatah. Dette er et viktig steg mot fred på Gaza og Vestbredden da en felles politikk kan føres mot Israel. Enkelte stater regner Hamas som en terrororganisasjon.

Blant tilknyttede aktører finner vi Abu al-Rish Brigades, Asbat al-Ansar, Black Panters, Democratic Front for the Liberation of Palestine (DFLP), Hizbollah, Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), Islamic Jihad Movement in Palestine – PIJ (rival og alliert), al-Fatah (rival og alliert), Palestinian Authority og Det muslimske brorskap.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.