Leksikon

IS

(Den islamske stat) er en islamistisk terrororganisasjon. Også kjent som: ad-Dawlah al-Islamiyyah, Daesh, Den islamske stat i Irak og al-Sham (ISIS), og Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL).

Organisasjon: Abu Bakr al-Baghdadi ledet organisasjonen frem til han 26. oktober 2019 begikk selvmord ved å detonere en selvmordsvest under et angrep utført av amerikanske militærstyrker i Idlib, Syria. Nåværende leder per 2021 er Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi. IS styres av et overordnet råd, med underkomitéer som har ansvar for finans, militæret, jus, fremmedkrigere, sikkerhet, media og etterretning. Delt opp i avdelinger basert på geografisk tilhørighet: IS i Irak og Syria, IS i Libya, IS på Sinai, IS i Jemen, IS i Algerie, IS i Khorasan, IS i Kaukasus og IS i Somalia.

Lokalisering: Hovedfokus i Irak og Syria. Også global virksomhet, spesielt i Afrika.

Politisk retning: Ekstrem wahhabisme/salafisme.

Tilknyttede aktører: Boko Haram og Abu Sayyaf Group.

Historie: Den islamske stat var i utgangspunktet en irakisk motstandsgruppe til den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003. Da var gruppen kjent som al-Qaida i Irak (AQI), ledet av Abu Musab al-Zarqawi. Etter at Abu Bakr al-Baghdadi overtok som leder har gruppen kalt seg Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), senere bare Den islamske stat, og blitt en rival til al-Qaida. IS har erklært at et nytt kalifat for den islamske verden er opprettet – som en religiøs, overnasjonal myndighet. Kalifatet har fått liten oppslutning religiøst og politisk, og er fordømt av muslimske lærde og ledere.

I perioden 2014-2015 tok IS kontroll over store landområder i Irak og Syria. IS klarte lenge å rekruttere et betydelig antall fremmedkrigere fra mange land. De styrte i betydelig grad gjennom vold og frykt. Strategien deres skilte seg fra mange terrorgrupper ved at de fokuserte på å erobre og forsvare landområder, kombinert med å utføre terrorhandlinger. I midten av 2014 intervenerte en internasjonal koalisjon ledet av USA mot IS. Senere intervenerte også Russland mot IS i Syria. I slutten av 2019 mistet terrorgruppen kontroll over sine siste signifikante landområder i Midtøsten.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.