Leksikon

Boko Haram

(overført betydn. vestlig utdannelse er en synd) Boko Haram er en islamistisk militant gruppe. Også kjent som: al-Wilaya al-Islamiyya Gharb Afriqiyyah og Jama’at Ahl as-Sunnah lid-Da’wah wa’l-Jihad.

Organisasjon: Sentrale deler av gruppen er organisert i et sterkt hierarkisk system, men bruker et hemmelig nettverkssystem for sine medlemmer hvor cellene opererer uavhengig av hverandre. Har sverget troskap til den Islamske Stat (IS).

Stiftet: 2002.

Lokalisering: Nigeria, Tsjad, Kamerun og Niger.

Politisk retning: Ekstrem wahabisme/salafisme.

Tilknyttede aktører: IS og al-Qaida (tidl.).

Historie: Grunnlaget for Boko Haram var den britiske koloniseringen i Nigeria og dens utdanning av nigerianere. Grunnleggeren Mohammed Yusuf mente den vestlige strukturen på utdannelsen skapte et falskt bilde av den «ekte» verden, altså den islamske tro. Målet var å skape en islamsk stat og bruke organisasjonen som en rekrutteringsarena for unge jihadister. Inntil 2009 var Boko Haram fredelige og myndighetene i Nigeria innså ikke at de ble mer og mer militante. I starten var Boko Haram tilknyttet al-Qaida, men de har nå erklært støtte til den IS og kalles også Den islamske stat i den vestafrikanske provins. Siden 2009 har Boko Haram drept nesten 20.000 mennesker og fordrevet 2,3 millioner. Mest kjent er gruppen for sine massebortføringer, da spesielt den av 276 kvinnelige elever i Chibok 2014.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.