Leksikon

Popular Front for the Liberation of Palestine

PFLP er organisert som et politisk parti med en paramilitær avdeling. Har tre representanter i den lovgivende forsamlingen i Palestina.

PFLP blir regnet som en terrororganisasjon av blant annet USA og EU.

Lokalisering: Israel, Vestbredden og Gaza.

Stiftet: 1967.

Politisk retning: Kommunisme/sosialisme og nasjonalisme/separatisme.

Tilknyttede aktører: Blant andre Hamas, PLO, Islamic Jihad Movement in Palestine (PIJ), Svart September, Rote Armee Fraktion og Fatah.

Historie: PFLP kjemper mot Israel, samtidig som bevegelsen er imot konservative arabiske regimer, og ønsker å erstatte disse med marxistleninistiske stater. PFLP ble stiftet i 1967 av George Habash etter nederlaget i krigen mellom Israel og Palestina. PFLP ble med i PLO i 1968, og ble raskt organisasjonens nest største fraksjon (etter Fatah). På 1960- og 1970-tallet utførte PFLP en rekke høyprofilerte terrorangrep rundt om i verden, blant annet flykapringer, for å sette fokus på den palestinske saken. I 1970 kapret gruppen fire fly, tvang dem til å lande i Jordan og sprengte dem etter å ha evakuert gislene. Dette angrepet ledet til «svarte september» -konflikten i 1970 da Kong Hussein utviste alle de palestinske organisasjonene i Jordan. Svart September er også navnet på gruppen som sto bak München-massakren i 1972, hvor de tok israelske idrettsutøvere som skulle delta i OL som gisler. Aksjonen endte i at alle gislene og fem gisseltakere døde.


Gruppen er tett knyttet til PFLP. I 1976, til tross for PLOs lovnader om å ikke drive terror utenfor Israel, kapret medlemmer av PFLP og tyske Baader-Meinhof terrorister et fly som ble frigitt av israelske soldater i Uganda. PFLP er i mot fredsprosessen, og utfører fortsatt angrep, men organisasjonen taper terreng for sine rivaler: Hamas, PIJ og Fatah. PLFP vant 3 mandater ved valget i 2006 og var første parti som var villig til å gå i regjeringskoalisjon med Hamas
.

PFLP har hatt et mangeårig samarbeid med det syriske lederskapet. Etter at borgerkrigen i Syria startet er det flere indikasjoner om at elementer innen PFLP har kjempet for og støttet regjeringens side. Gruppen har også stått bak flere rakettutskytninger fra Gazastripen mot Israel. I november 2014 påtok PFLP seg ansvaret for drap på fire rabbinere i en synagoge i Jerusalem.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.