Leksikon

Viet Cong

«Den nasjonale front for frigjøringen av det sørlige Vietnam» (FNL) er et politisk parti og militant gruppe, også kjent som National Liberation Front for South Vietnam og Liberation Army of South Vietnam.

Organisasjon: Ledet av Nguyen Huu Tho. Var organisert i en sentralkomité, en regjering, en militæravdeling og et sekretariat.

Stiftet: 1954. (aktiv 1956-1976)

Lokalisering: Vietnam.

Politisk retning: Kommunisme, nasjonalisme og anti-kolonialisme.

Tilknyttede aktører: Sovjetunionen, Kina og Nord-Vietnam.

Historie: Viet Cong var en kommunistisk politisk organisasjon og en militant gruppe i Sør-Vietnam. Denne styrken kjempet mot USA og den sørvietnamesiske regjeringen under Vietnamkrigen. Viet Cong var støttet av Nord-Vietnam, Sovjetunionen og Kina. Krigerne ble rekruttert både fra Sør-Vietnam og fra den nordvietnamesiske hæren (PAVN). I tillegg brukte Viet Cong løst organiserte geriljasoldater, samt bønder i krigføringen. Viet Cong er mest kjent for Tet Offensiven i 1968, et angrep på mer enn 100 sørvietnamesiske bysentre, inkludert Den amerikanske ambassaden i Saigon. Gruppa var på den vinnende siden under krigen, og ble formelt oppløst i 1976 da Nord- og Sør-Vietnam ble forent under en kommunistisk regjering.

Se kommunisme; nasjonalisme; Vietnamkrigen

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.