Norge han annonsert donasjoner av et antall F-16 jagerfly til Ukraina, sammen med Danmark og Nederland. Hvorfor er disse flyene så viktige? Hvorfor skjer dette først nå, når Ukraina lenge har bedt om fly? Og vil det føre til reaksjoner fra Russland?
Norges statsminister Jonas Gahr Støre overrasket med å dukke opp i Ukrainas hovedstad Kyiv på Ukrainas nasjonaldag, den 24. august. Der erklærte han at Norge vil støtte Ukraina med flere F-16 jagerfly, i tillegg til luftvernmissiler og mineryddingsutstyr. Dette kommer i tillegg til donasjonene som Norge allerede har sendt til Ukraina. Tidligere samme uke uttalte Danmark og Nederland at de også vil donere F-16-fly.
General Dynamics F-16 Fighting Falcon
F-16, fullt navn General Dynamics F-16 Fighting Falcon, er et amerikansk jagerfly. Flyet kommer fra produsenten som i dag heter Lockheed Martin. Konstruksjonen fant sted på 1970-tallet, midt under den kalde krigens mest intense periode. F-16 har vært et populært fly, som svært mange land enten har fremdeles, eller har hatt i sitt luftforsvar.
Norge har hatt F-16 fly siden 1980, og de var i bruk i det norske forsvaret helt frem til årsskiftet 2021-2022, da det norske forsvaret gikk over til å bruke F-35, med kampflybase på Ørland. Også Danmark og Nederland er i gang med å motta F-35 og å fase ut de gamle F-16-flyene, og Danmark planla tidligere å selge sine fly til Argentina. For Norges del ble det i 2022 signert en avtale om å selge en del av dem til Romania. Fra før har Norge bidratt i opplæring av ukrainske jagerflypiloter og stilt med F-16 fly i opplæringen. Nå skal altså et ukjent antall norske F-16 fly leveres til det ukrainske luftforsvaret. Statsministeren har ikke oppgitt nøyaktig antall, men har sagt at det trolig vil bli snakk om mellom fem og ti fly.
Hvorfor ønsker Ukraina F-16-fly?
Jagerflyene som Ukraina allerede har er sovjetiske fly, mange av typen MiG-29, og mange er over 40 år gamle. Flyene som Russland bruker er nyere og raskere. Dette gjør de ukrainske flyene lettere å oppdage og å skyte ned. Et stort antall av de ukrainske flyene har også blitt ødelagt i løpet av krigen, og det er vanskelig å få tak i reservedeler siden disse må kjøpes fra Russland eller andre land som var en del av Sovjetunionen.
Nå som Russland har minelagt store deler av de okkuperte områdene i Ukraina, har det blitt stadig viktigere for Ukraina å bruke fly. F-16 flyene er raskere, vanskeligere å oppdage og har nyere og mer effektiv teknologi enn de flyene Ukraina har fra før. Ukraina håper derfor at F-16 fly kan være med på å gi dem større kontroll i luftrommet over Ukraina. Dette betyr at Ukraina kan stoppe russiske fly og helikoptre fra å angripe ukrainske styrker og kjøretøy på bakken. Flyene kan også støtte de ukrainske styrkene som rykker fremover, i tråd med den pågående motoffensiven.
En annen grunn til at Ukraina ønsker F-16 er at det vil bringe landet nærmere NATO og Vesten. Det signaliserer et mer langsiktig forsvarssamarbeid om fly. Mange land bruker eller har brukt F-16 fly i nesten 50 år, og det å være opplært på samme flytype vil gjøre det lettere for Ukraina å samarbeide og trene med NATO. Det henger også sammen med Ukrainas ønske om å etter hvert bli medlem i NATO.
Amerikanske bekymringer
Ukraina har bedt om F-16 fly fra sine støttespillere i USA og Europa i over ett år. Det er USA som har produsert flyet, og de må derfor gi tillatelse også dersom andre land har lyst til å donere dem. Dette har de nølt med å gjøre. Amerikanerne har fryktet at flyene vil brukes også til å ramme mål inne i Russland, og dermed eskalere konflikten. Derfor har USA lenge rettet oppmerksomheten mot andre typer våpen de har ønsket å donere.
En annen frykt er hva Russland vil gjøre når Ukraina får F-16 fly. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov gikk ut og advarte om at Russland ser på F-16 flyene som en atomtrussel, siden flyene har kapasitet til å oppbevare atomvåpen om bord. Putin har tidligere sagt at Russland vil ødelegge og brenne F-16 jagerfly hvis de skulle bli sendt til Ukraina. Flyene vil trolig ikke leveres før mot slutten av året.
Vil F-16 hjelpe?
Ekspertene er enige om at F-16 flyene alene ikke kan vinne krigen for Ukraina. Det vil også ta tid å fullføre opplæringen og få flyene oversendt, trolig vil ikke flyene ankomme før ut på nyåret. Men F-16 vil absolutt være et løft, også moralsk. Det vil hjelpe Ukraina i deres motoffensiv, og i tillegg er det et viktig signal fra Vesten om at støtten til Ukraina fortsetter. Det vil vise Russland at Ukraina fortsetter å slåss imot, og ikke vil gi seg. Statsminister Jonas Gahr Støre er i Ukraina på dagen halvannet år etter at Russlands fullskala invasjon begynte, og alt tyder på at Norge og resten av NATO vi fortsette å bidra til Ukrainas frihetskamp i lang tid fremover.