Julen er en høytid som de fleste ser frem til å tilbringe med sine nærmeste. For mange i Forsvaret ser imidlertid høytiden annerledes ut – de vil være på jobb for å bidra til Norges trygghet. Men hvor befinner disse soldatene seg i juletiden?
I denne artikkelen gir vi en oversikt over noen av stedene hvor norske soldater er i tjeneste gjennom julen. Det er viktig å understreke at listen ikke er uttømmende, men dette reduserer på ingen måte betydningen av innsatsen til de som ikke er nevnt.
I utlandet
Siden 1947 har over 100 000 norske kvinner og menn deltatt i internasjonale operasjoner over hele verden. Det hele startet med Tysklandsbrigaden (1947–1953), hvor rundt 50 000 soldater deltok. Det siste store norske bidraget var i Afghanistan, hvor over 9 000 norske soldater tjenestegjorde.
Selv om Norge ikke lenger har store styrker stasjonert i utlandet, er vi fortsatt til stede på flere viktige steder.
Litauen
Norges største bidrag befinner seg i Litauen. Siden 2017 har Norge deltatt i NATOs Enhanced Forward Presence (eFP) som en del av alliansens forsvar og avskrekking mot Russland. Sammen med styrker fra Tyskland, Belgia, Nederland og Tsjekkia utgjør de en del av NATOs flanke mot øst. Størrelsen på styrken har variert, men for tiden er det i underkant av 200 norske soldater som feirer jul på basen Rukla i Litauen.
Polen
Norge har nylig besluttet å sende soldater til Polen for å støtte transporten av sivilt og militært materiell til Ukraina. Ukraina er helt avhengig av støtte fra omverden og det meste av både det sivile og militære materiellet som doneres til Ukraina transporteres gjennom Polen. Norske F-35 kampfly og NASAMS-luftvern bidrar til å sikre flyplassen i Rzeszów, som er et sentralt knutepunkt. Dette oppdraget varer i første omgang fra desember til påske, og ca. 100 norske soldater vil feire jul i Polen.
Midtøsten
Norge har flere bidrag i Midtøsten
Irak, Kuwait, Qatar og Jordan
Terrorgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) er fortsatt aktiv. Norge deltar i en internasjonal koalisjon med over 60 land gjennom Operasjon Inherent Resolve. Norske soldater bidrar til å styrke den irakiske regjeringens evne til å bekjempe ISIL og sikre stabilitet i regionen.
Bahrain og Hormuzstredet
To operasjoner med samme mål: å sikre skipsfarten
Etter Hamas’ angrep på Israel 7. oktober 2023 og den påfølgende krigen mellom Israel og Gaza, har urolighetene i Rødehavet eskalert. Houthi-militsen i Jemen har erklært støtte til Hamas og angrepet skip i Rødehavet med raketter og droner. Dette har ført til en kraftig reduksjon i skipsfarten, som i 2024 er redusert med rundt 60 prosent. Norge bidrar med stabsoffiserer i Combined Maritime Forces (CMF), en internasjonal styrke med 45 land som koordinerer sivile og militære tiltak for å sikre trygg skipsfart i området.
I Hormuzstredet, hvor 1 800 norske skip passerer årlig, er skip ofte utsatt for piratvirksomhet. Norge deltar i operasjonen European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH), som har som mål å beskytte skipsfarten i dette strategisk viktige farvannet. Norske stabsoffiserer er en del av den franskledede styrken som bidrar til trygg ferdsel for både sivile og kommersielle skip.
Israel, Libanon og Syria
United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) er FNs første fredsbevarende operasjon, etablert i 1948. Norge har deltatt i oppdraget siden 1956. Opprinnelig inkluderte operasjonen også Jordan og Egypt, men begge land har nå fredsavtaler med Israel. Derimot har Libanon og Syria kun våpenhvileavtaler med Israel.
FNs oppgave er å overvåke våpenhvilen og rapportere eventuelle brudd på avtalen. Norge bidrar med 12 observatører som er stasjonert i Israel, Libanon og Syria.
Egypt
Norge bidrar med tre stabsoffiserer i Multinational Force and Observers (MFO), en styrke på 1 300 soldater fra 13 nasjoner. Oppdraget er å overvåke at fredsavtalen fra 1979 mellom Israel og Egypt blir overholdt.
Den USA-ledede styrken ble etablert i 1982 og har spilt en viktig rolle i å bygge tillit mellom de to landene. Imidlertid har sikkerhetssituasjonen i området forverret seg siden 2014, da terrororganisasjonen «Sinaipovinsen av Den islamske stat» forkortet Wilyat Sinai (WS) ble dannet.
Til sammen er det ca 50-60 norske soldater som feirer jul i Midtøsten
Sør-Sudan
United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) ble etablert etter at Sør-Sudan løsrev seg fra Sudan. Norge spilte en aktiv rolle i denne prosessen som en del av troikaen bestående av USA, Storbritannia og Norge.
UNMISS er FNs største militære misjon, med opptil 13 000 soldater. Oppdraget er å støtte den unge nasjonen i statsbygging, bidra til fred og legge til rette for humanitært arbeid – en utfordrende oppgave, ettersom landets president og visepresident tilhører konkurrerende stammer.
17 norske stabsoffiserer feirer jul i Sør-Sudan.
KNM Maud
KNM Maud, Norges største marinefartøy, fungerer for tiden som kommandofartøy for NATOs flåtestyrke. Ombord er den danske styrkesjefen og en internasjonal NATO-stab, som sammen leder operasjoner for å opprettholde militær tilstedeværelse i alliansens interesseområder.
Styrken er beredt til å reagere raskt på hendelser som måtte oppstå, og viser en tydelig forpliktelse til sikkerhet og stabilitet.
KNM Maud har en besetning på 68 som feirer jul om bord.
I tillegg til de nevnte operasjonene har Norge også en rekke stabsoffiserer i tjeneste rundt om i verden, blant annet som en del av NATOs kommandostruktur. Disse offiserene feirer jul på steder som USA, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia og flere andre land.
Innland
Det er ikke bare i utlandet at soldater feirer jul på jobb – også mange steder i Norge er Forsvarets personell i tjeneste gjennom høytiden. Operative enheter som Kystvakten, redningshelikoptertjenesten, Grensevakten, eksplosivrydderenheten, Hans Majestet Kongens Garde og flere andre er på vakt for å sikre beredskapen i julen.
I tillegg til disse kommer vaktsoldatene som vokter Forsvarets mange installasjoner, samt ledelsen ved Forsvarets Operative Hovedkvarter og hovedkvarterene til Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret for å nevne noen.
Alt i alt er det mange kvinner og menn som tilbringer julen i uniform for å sikre Norges trygghet. Vi ønsker dem alle en riktig god jul!