Har du søkt deg til førstegangstjeneste? Tenker du kanskje på et år i Garden? Eller er du bare nysgjerrig på hvordan gardistene har det? Uansett bør du lese videre!
Hans Majestet Kongens Garde
Hans Majestet Kongens Garde, også kalt Garden eller HMKG, er en avdeling i Hæren, med hovedkvarter i Oslo. Dagens Gardeleir ble bygget i 1984 og ligger på Huseby på Oslos vestkant. Det er omtrent 160 ansatte og 1200 vernepliktige i Garden. Deres oppdrag er todelt: de er Kongens livgarde og samtidig en del av det militære forsvaret av hovedstaden.
Du har helt sikkert sett gardister utenfor slottet. Det er sånn vi er mest vant til å se dem, i flotte paradeuniformer på vakt på Slottsplassen, Bygdø Kongsgård og på seremonielle oppdrag som på 17. mai. Men gardistene er ikke til pynt. De holder døgnkontinuerlig vakt og er på skarp beredskap. Det betyr at de alltid er klare til å beskytte kongefamilien, og å støtte politiet og sivilsamfunnet i hovedstadsområdet.
Men hvordan er det egentlig å tilbringe et år i Garden? Folk og Forsvar dro på besøk til Hans Majestet Kongens Garde for å finne svaret. Da jeg kom frem ble jeg møtt av seks blide, vernepliktige soldater, og et befal. Gruppen bestod av fire kvinnelige, og tre mannlige, soldater.
Vi satte oss ned, og soldatene begynte å fortelle.
Soldatenes utdanning
To av soldatene tilhører 1. Gardekompani, og er akkurat ferdig opplært til å stå vakt utenfor de kongelige residenser. Gardekompani 1., 2. og 4. er geværkompanier. Det er altså disse som står på vakt, men de er også infanteri og trent i konvensjonell strid. Soldatene fortalte om en lang utdanning, bestående av 3 måneder generell soldattrening i Hæren, også kalt rekruttperioden, etterfulgt av 3 måneder med spesialisering for å bli gardist. Dette er helt spesielt for Hæren, og soldatene forteller at den omfattende utdanningen er blant tingene som gjør tiden i Garden så spennende. De har hatt en bratt læringskurve. For bare et lite år siden var soldatene russ og feiret endt videregående, i dag utgjør de Oslos andre forsvar, og er klare for å forsvare oss dersom krisen inntreffer.
Klar til strid
Soldatene forteller om ansvaret de bærer. Oppdraget deres stopper nemlig ikke på de kongelige residensene, for som gardist er du en del av hovedstadsforsvaret. Dette er ingenting gardistene jeg møter i Huseby leir tar lett på. Gardistene beskriver situasjonen som et eneste stort, skarpt oppdrag. I Garden blir man klar for alt, kanskje litt fordi man må. Hvis noe alvorlig skjer i Oslo eller omegn, så må gardistene være klare for å dra innen timen. Sekkene ligger ferdig pakket KTS – Klar til strid.
Befalet forteller at de som jobber i leiren aldri drar noe sted uten telefonene sine. De er i konstant beredskap, og må derfor alltid være klare til å løse oppdrag. Dette krever en betydelig mental spenst, og man må lære å omstille seg på sekunder. Soldatene sier at utdannelsen de får i Garden gir dem den evnen, og selvtilliten til, å stole på at uansett hva som skjer så er de klare til å gjøre det de må. Det er derfor de trener så mye. De øver, repeterer og driller til det sitter i fingerspissene, til riktige handlinger nærmest blir instinkt.
Forsvarets ansikt utad
3. Gardekompani er også representert ved to soldater, en drillsoldat og en soldat i musikktroppen. Deres skarpe oppdrag er oppvisningene deres, og de er Forsvarets ansikt utad, både nasjonalt og internasjonalt. 3. Gardekompani i Hans Majestet Kongens Garde er Forsvarets representasjonsavdeling.
Begge soldatene er plettfrie. Støvlene skinner, uniformene er strøket og ikke et hårstrå ligger feil. De forteller at det i starten føltes veldig strengt å skulle se sånn ut, men at de nå setter pris på disiplinen og strukturen. Musikk- og drilltroppen kan sies å representere den mykere siden av Forsvaret. Soldatene fortalte at det er stort fokus på å se ordentlig ut, men at det i 3. Gardekompani er helt spesielt. Dette ble veldig tydelig da de viste meg støvlene sine. Vil du gjette hvilke av disse soldatene som tilhører 3. Gardekompani?
Drill og musikk
Det virker som at ting skjer raskt i Garden og at det er mye man skal lære på kort tid. Soldatene forteller om lange og intensive dager på leir. For bare få måneder siden hadde drillsoldaten ingen erfaring med geværeksersis, nå trener han for å bli verdens beste og representere Norge i militær tattoo. Hvis du skal bli så god så må du være disiplinert og strukturert. Høstens drillkontingent var den første som gjennomførte vanlig rekrutt. Nå er det bare musikktroppen som ikke har rekruttperiode de første tre månedene av førstegangstjenesten.
For å være med i musikktroppen må du prøvespille på forhånd. Seleksjonsprosessen er litt annen enn for Forsvarets andre avdelinger. Soldaten i musikktroppen forteller at hun visste at hun ville i Garden. Hun har spilt i korps tidligere, og synes det er motiverende å kunne bruke ferdigheter hun hadde med seg inn i Forsvaret. Det er med andre ord mange veier inn i Garden, og mange muligheter når du først er inne.
Det er altså langt mer ved disse soldatene enn kun flotte uniformer og nystelt hår. Allikevel vektlegger de selv viktigheten av det ryddige uttrykket Garden er kjent for. De rynkefrie uniformene er nemlig et symbol på noe større, nemlig på disiplinen og det harde arbeidet de legger ned for å bli best på det de gjør. Soldatene understreker at det tok litt tid til å bli vant til det, men etter hvert så endrer man innstillingen til at det blir kult å være flink. Sånt blir man god av.
Krig i Europa
For soldatene jeg snakker med var omstendighetene ved innrykk veldig spesielle. Bare måneder tidligere startet Russland sin storskala invasjon av Ukraina, og for første gang på lang tid var det krig i Europa. For de førstegangstjenende var dette et skummelt bakteppe for året i Forsvaret. Den 22. juli 2011 fikk Garden oppleve ansvaret og krisen på kroppen. Garden bisto politiet og støttet dem i å beskytte hovedstaden. Dette var en viktig erfaring for Garden som førte til omfattende endringer i rutiner for kriser. I dag er beredskapen mye bedre enn den var før 22. juli. Hvis det skjer noe i dag, er det til enhver tid en tropp klar til strid.
5. Gardekompani er Gardens støttekompani. Kompaniet består av en rekke forskjellige tropper med ulike arbeidsoppgaver og ansvar, som sanitet, samband og administrasjon. Det er til den sistnevnte to av soldatene jeg møter tilhører, i kompanistaben. De jobber som kompaniassistent og vaktskriver. Her får de litt av begge verdener, forteller de. Til daglig jobber de hovedsakelig med administrative arbeidsoppgaver, men de er også topptrente soldater. De er vaktgodkjent og har vært med på øvelser. De er krigere de, like fult som de andre jeg møter. Vaktskriver forteller at hun opplever å være veldig tett på det skarpe oppdraget, og ha mye ansvar. I et så finsmurt maskineri kan ingenting være tilfeldig, og det er blant annet soldatene i 5. Gardekompani som holder tannhjulene i gang.
Sluttet orden
Soldatene forteller at de bruker mye til på SLO, eller sluttet orden som det heter. SLO er oppstilling og forflytning i tropp, noe som krever mange timer trening før man klarer å gjøre feilfritt. Men de har dyktige instruktører som motiverer og engasjerer sier de. Instruktørene, altså befalene, legger ned den innsatsen de forventer av soldatene sine. De førstegangstjenende forteller at befalene er forbilder, som stiller like høye krav til seg selv som de stiller til andre. Det er med stor stolthet soldatene forteller om sin tjeneste i Garden. Det virker som at de er stolte av jobben de gjør, og gruppen de er en del av.
Mellom SLO, støvelpuss, uniformprep og undervisning ser det ut som at soldatene har tid til å kose seg litt og. Dagen jeg er innom har 3. Gardekompani hatt velferdsdag. I dagens snøstorm ble planene noe endret, men soldatene forteller om godt samhold og morsomme aktiviteter likevel. Garden tilrettelegger for trivsel sier de og smiler.
Etter noen timer i Gardeleiren takker jeg for meg, og finner veien ut gjennom den store porten som skiller soldatene fra resten av samfunnet.