Leksikon

Haqqani-nettverket

er en løst organisert opprørsgruppe som ble stiftet i 1970 i Afghanistan. Ble opprettet, og ledes per 2021, av Jalaluddin Haqqani.

Nettverket ble startet av Haqqani-familien med støtte fra CIA og ISI under Sovjetunionens invasjon av Afghanistan på 80-tallet. Haqqani-nettverket allierte seg imidlertid med Taliban etter at de tok makten i Afghanistan i 1996, og fikk blant annet en posisjon i regjeringen.

Etter den USA-ledede invasjonen av Afghanistan i 2001 flyktet Haqqani-nettverket med Taliban til Pakistan. De ble en opprørsgruppe som kjempet mot de vestlige styrkene i Afghanistan. I 2012 ble de utpekt som en terrororganisasjon av USA, og i 2015 ble de forbudt av Pakistan.

Gruppen er antatt å ha stått bak en rekke aksjoner, blant annet angrepet på Kabul Serena Hotel i 2008, der den daværende norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre var gjest. En norsk journalist ble drept og en ansatt fra Utenriksdepartementet ble drept i angrepet. I tillegg har gruppen stått bak en rekke bombeaksjoner, angrep på ambassader og attentatforsøk på Afghanistans tidligere president, Hamid Karzai. Blant tilknyttede aktører finner vi al-Qaida og Taliban.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.