Leksikon

Taliban

Taliban (betydn. studenter) er en fundamentalistisk sunni-islamsk politisk bevegelse. Også kjent som Islamic Emirate of Afghanistan (IEA).

Organisasjon: Ledes per 2021 av Haibatullah Akhundzada.
Organisert i en blanding av teokrati og oligarki. Alle ledere skal være pashtunere. Bruker gammel afghansk tradisjon med en jirga (stammeråd) som tar strategiske avgjørelser.

Stiftet: 1994.

Lokalisering: Afghanistan og Pakistan.

Politisk retning: Islamisme og nasjonalisme.

Tilknyttede aktører: al-Qaida, samt andre islamistiske organisasjoner.

Historie: Taliban startet opp som et resultat av at islamsk lov ikke hadde blitt innført etter at Sovjetunionen hadde blitt fordrevet fra Afghanistan, og gruppa ønsket å fjerne alle krigsherrer og kriminelle som ikke fulgte islamske lover.

De utførte flere angrep på den afghanske staten og innen januar 1995 hadde de kontroll over tolv provinser. Taliban fikk støtte av mange fordi de klarte å skape mer sikkerhet på landsbygda. I 1996 inntok de den afghanske hovedstaden, Kabul. De innførte et strengt regime, med harde straffer og store begrensninger for befolkningen.

Taliban tillot også terror-nettverket al-Qaida å etablere seg i Afghanistan. Etter terrorangrepene i USA den 11. september 2001, ble Afghanistan invadert og Taliban-regimet styrtet. De fortsatte imidlertid kampen mot både de internasjonale styrkene og de valgte styresmaktene i Afghanistan. I 2020 ble de kalt verdens dødeligste terrorgruppe, basert på antall angrep og ofre.

Høsten 2021 avsluttet man det internasjonale engasjementet i Afghanistan, og Taliban tok tilbake makten. De gjeninnførte umiddelbart en strengt religiøs regjering, og avskaffet i stor grad muligheter for skolegang og arbeid utenfor hjemmet for jenter og kvinner i landet.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.