Leksikon

Taliban

Taliban (betydn. studenter) er en fundamentalistisk sunni-islamsk politisk bevegelse. Også kjent som Islamic Emirate of Afghanistan (IEA).

Organisasjon: Ledes per 2021 av Haibatullah Akhundzada.
Organisert i en blanding av teokrati og oligarki. Alle ledere skal være pashtunere. Bruker gammel afghansk tradisjon med en jirga (stammeråd) som tar strategiske avgjørelser.

Stiftet: 1994.

Lokalisering: Afghanistan og Pakistan.

Politisk retning: Islamisme og nasjonalisme.

Tilknyttede aktører: al-Qaida, samt andre islamistiske organisasjoner.

Historie: Taliban startet opp som et resultat av at islamsk lov ikke hadde blitt innført etter at Sovjetunionen hadde blitt fordrevet fra Afghanistan, og gruppa ønsket å fjerne alle krigsherrer og kriminelle som ikke fulgte islamske lover.

De utførte flere angrep på den afghanske staten og innen januar 1995 hadde de kontroll over tolv provinser. Taliban ble populære fordi de klarte å skape mer sikkerhet på landsbygda. Taliban mottok støtte fra blant annet Pakistan, og i 1996 inntok de hovedstaden, Kabul.

De tillot al-Qaida å etablere seg i Afghanistan, og styrte frem til den USA-ledede koalisjonen invaderte landet, som en konsekvens av terrorangrepene i New York den 11. september 2001. Taliban flyktet da til stammeområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Taliban kjemper fortsatt mot de internasjonale styrkene og styresmaktene i Afghanistan, og betegnes i dag som verdens dødeligste terrorgruppe. Gruppen er mest aktiv i områdene som ligger ved grensen til Pakistan. Taliban tok i 2021 over makten i store deler av Afghanistan og innførte en streng religiøs regjering, med følgende regler som i svært stor grad innskrenket muligheter for jenter og kvinner i landet.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.