Leksikon

De palestinske områder (Vestbredden og Gaza)

er et begrep for de omstridte områder underlagt Israel, som hovedsakelig er bebodd av palestinere. Enkelte anerkjenner også Palestina som en selvstendig stat.

Siden 2012 har Palestina vært «observatørstat uten medlemskap» i FN. Palestinerne ble fordrevet til de palestinske områdene etter seksdagerskrigen mellom Israel og de arabiske nabostatene i 1967. Palestinerne har gjort opprør mot den israelske staten to ganger etter dette, de såkalte intifadaene, i perioden 1987–1992 og 2000–2005. I tillegg gjennomfører PLO og tilknyttede grupper fortsatt i dag flere terrorangrep rettet mot Israel og dets støttespillere.

Oslo-avtalene i 1993 og 1995 mellom Israel og PLO skulle sikre både Israel og palestinerne gjensidig anerkjennelse. Palestinerne fikk begrenset selvstyrerett og en definering av palestinske områder. Områdene er delt mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene i henholdsvis A-, B- og C-områder. A-områdene (17,2 %) er det de palestinske selvstyremyndighetene som bestemmer over, bortsett fra sikkerhet, vannressurser og grenser. I B-områdene (23,8 %) har selvstyremyndighetene de samme unntakene som i A-områdene i tillegg til byggetillatelser. I C-områdene (59 %) er det Israel som har både sivilt og militært ansvar. Israel har blitt møtt med mye kritikk på grunn av de pågående israelske bosetningene på palestinske områder, som mange mener bryter Oslo-avtalen.

Etter angrepene i oktober 2023 eksploderte konflikten på ny, da Hamas 50 år etter Yom Kippur-krigen valgte å gå til nytt angrep. Israelske myndigheter har erklært krig og lover at de vil hevne angrepene. Dette er første gang Israel erklærer krigstilstand på 50 år. En bakkeinvasjon på Gaza ble lansert, og en slik militæroperasjon vil trolig kreve enorme tap på begge sider.

For mer detaljer henvises det til nyhetsmedia som følger utviklingen løpende.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.