Store sko å fylle

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte blir ny NATO-sjef 1. oktober. Hvem er han egentlig?

Nederlands statsminister Mark Rutte sammen med den amerikanske presidenten Joe Biden.
Nederlands statsminister Mark Rutte sammen med den amerikanske presidenten Joe Biden. Foto U.S. Embassy The Hague/Wikimedia Commons (Public domain).

På tirsdag 18. juni ga Ungarns statsminister Victor Orban omsider sin tilslutning til Mark Ruttes kandidatur som NATOs generalsekretær. Rutte skal ha lovet å følge i Stoltenbergs fotspor og garanterte at Ungarn ikke må bidra til NATOs langsiktige våpenstøtte til Ukraina, så fremt Ungarn ikke blokkerer støtten. Den 26. juni besluttet Den nordatlantiske råd dermed at Mark Rutte blir NATOs nye generalsekretær.

Lengstsittende nederlandske statsministeren

Mark Rutte er den nåværende – og lengstsittende – nederlandske statsministeren. Han har ledet fire forskjellige koalisjonsregjeringer siden 2010. Han ble den første statsministeren fra det liberalkonservative partiet Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD). Rutte er utdannet historiker og har tidligere jobbet i Unilever (et nederlandsk-britisk industrikonsern innen næringsmidler, husholdningsprodukter og personlige hygieneprodukter).

Tiden som nederlandsk statsminister har ikke vært uten utfordringer. Ruttes første regjering kollapset etter at det høyreradikale partiet Parti for frihet (PPV) trakk sin støtte. Den andre regjeringen gikk mye bedre og fullførte sin fireårsperiode uten å kollapse. Det var den første regjeringen til å fullføre perioden siden 1998. Det tok 225 dager etter valget i 2017 for Rutte å danne sin tredje regjering. Dette er den lengste regjeringsforhandlingene i nederlandsk historie. Denne gangen resignerte regjeringen etter en skandale hvor tusenvis at nederlendere med hovedsakelig minoritetsbakgrunn ble urettmessig straffet for barnetrygdmisbruk.

Etter valget i 2021 var det et veldig usikkert parlamentarisk grunnlag for Rutte til å danne ny regjering. Allikevel forsøkte han og han dannet til slutt sin fjerde regjering. I juli 2023, etter at de fire regjeringspartiene ikke kom frem til en enighet om immigrasjonpolitikk gikk Rutte igjen av. Rutte var for en strengere politikk men to av regjeringspartiene var uenige. Han annonserte samtidig at han ville forlate politikken etter at den nye regjeringen hadde blitt dannet. Den vil ledes av Geert Wilders PVV parti.

Rutte i kjent stil på sykkel
Rutte i kjent stil på sykkel. Foto Jason van der Helm/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

«Teflon Mark»

Det skal være spesielt tre ting ved Rutte som gjør at han har klart å navigere nederlandsk politikk med suksess. Det første er hans evne til å danne og opprettholde usannsynlige allianser. Han har klart å samarbeide med både høyreradikale og venstreorienterte partier i nederlandsk politikk. Rutte var også leder for Frugal Four. Det er en uformell allianse mellom Nederland, Østerrike, Danmark og Sverige, som er for en mer forsiktig økonomisk politikk. Frugal Four fikk mye kritikk av sørlige EU land, spesielt under Covid-19 pandemien.

Det andre er Ruttes image som en hverdagslig person. Han bor i det samme huset han kjøpte med venner i studietiden, han sykler til jobben og han eier en gammel Saab 9-3. Som statsminister underviste han samtidig i samfunnsvitenskap en gang i uken på en ungdomsskole i Haag. Historier fortelles om en gang han sølte kaffe utover gulvet i parlamentet, og nektet å la renholdere vaske det opp. I stedet insisterte han på han skulle gjøre det selv. Disse tingene har gitt Rutte et jordnært image som den nederlandske befolkningen har satt pris på.

Det tredje er Ruttes evne til å la både kritikk og skandaler «prelle av seg». Dette gjorde at han fikk kallenavnet «Teflon Mark». Barnetrygdskandalen var et eksempel. Et annet eksempel er «Nokiagate». Det ble kjent at Rutte slettet telefonmeldinger fra sin gamle Nokia telefon, i strid med arkiveringsloven. Dette førte til en mistillitsforslag som falt.

Rutte sammen med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump
Rutte sammen med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump. Foto The White House/Wikimedia Commons (Public domain).

Putin-kritiker og «Trump-hvisker«

Rutte er en stor støttespiller til Ukraina og en skarp Putin-kritiker. Etter at flyet MH17 ble skutt ned over Ukraina, og kostet 196 nederlendere livet i 2014, endret Rutte sitt fokus. Han gikk fra å være fokusert på innenrikspolitiske saker til å ta en større rolle i EU og europeisk politikk. Han mener at NATO må være sterkt i møte med Putin, og at Putin ikke er svakere enn han fremstår. Under Ruttes lederskap har Nederland økt sitt forsvarsbudsjett til 2% av BNP. I tillegg har Nederland donert både F-16 jagerfly, artilleri, droner og ammunisjon til Ukraina. Han har også underskrevet en 10-års sikkerhetsavtale med Ukraina. Avtalen garanterer Ukraina støtte uavhengig av hvem som sitter i den nederlandske regjeringen.

Han har et godt forhold til flere britiske og amerikanske ledere. Videre har han blitt omtalt som en «Trump-hvisker» på grunn av måten han håndterte presidenten. Rutte skal ha hatt et normalt forhold til Trump på tross av de negative holdningene mot Trump i Nederland. Det skal ha fungert såpass bra at Trump omtalte Rutte som en venn. Det amerikanske presidentvalget er i november hvor det mest sannsynlig blir en ny runde med Trump mot Biden. En generalsekretær som kan håndtere den amerikanske presidenten uavhengig av hvem som vinner valget er en styrke for NATO. Rutte fremstår som en godt egnet kandidat.

Endelig får Stoltenberg lov til å komme tilbake til Norge.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.