Et vendepunkt for Nigeria?

Bola Tinubu har vunnet presidentvalget i Nigeria, etter det jevneste valget på flere tiår. Til tross for at det er det syvende valget siden slutten av militærstyret i 1999, henger det fortsatt en revolusjonær ånd i luften. Kanskje peker valget i år på at Afrikas mest folkerike land nærmer seg et vendepunkt?

To kvinner avgir sin stemme under valget i 2019. Foto: Commonwealth Secretariat/Flickr (CC BY-NC 2.0).

Innen 2045 er Nigeria spådd å bli det tredje mest folkerike landet i verden, etter India og Kina. Men landet står ovenfor en rekke alvorlige utfordringer: økende økonomisk usikkerhet, en massiv gjeld, dyp fattigdom, høy arbeidsløshet, økende kriminalitet, og politisk korrupsjon. Likevel blir årets valg sett på som et potensielt vendepunkt. Håpet er at et rettferdig og troverdig valg kan endre landets kurs.

Hvem er kandidatene?

Atten kandidater har kjempet om å erstatte den avtroppende presidenten Muhammadu Buhari, og for aller første gang var ingen av kandidatene tidligere militæroffiserer. Bare tre av kandidatene var spådd en reell vinnersjanse:

Bola Tinubu

Bola Tinubu, Nigerias nyvalgte president. Foto: Chatham House/Wikimedia (CC BY 2.0).

Regjeringspartiets kandidat og mannen som vant valget. Det er mange spørsmålstegn knyttet til Tinubu, deriblant hans alder (alder er en reell bekymring i Nigeria, hvor flere ledere har dødd i embetet). Tinubu er en splittende skikkelse innad i landet: noen kaller han en politisk trollmann, andre har gitt han kallenavnet «korrupsjonen personifisert».

Atiku Abubakar

Det største opposisjonspartiets kandidat. Abubakar prøvde for sjette gang å bli president, og ønsker å privatisere det statlige oljeselskapet (Nigeria har de største olje- og gassressursene i Afrika).

Peter Obi

Arbeiderpartiets kandidat og meget energisk 61-åring. Obi gjorde seg kjent gjennom en suksessfull kampanje på sosiale medier, og har fått æren for at Nigerias ungdom engasjerte seg nok til å stemme.

Hva er annerledes?

Nigeria er et land hvor det varierer stort fra område til område hvilken kandidat folk stemmer på. Disse stemmene er ofte basert på hvor kandidatene selv kommer fra. Landet har over 200 etniske grupper med egne språk, fordelt på 36 delstater. Det betyr at ved et valg kan det være så mye som 90 millioner stemmer i stemmeurnene.

Ved forrige valg var det kun 35% av de som kunne stemme som deltok. Rapportene for årets valg hinter derimot på økt valgdeltakelse, altså det strake motsatte. Hvorfor? Jo, fordi ved dette valget har massevis av nigerianske ungdommer møtt opp og registrert seg for å stemme. Nigerias ungdom har funnet sin stemme, da spesielt i utfordrerkandidaten Peter Obi.

Ny valgteknologi i bruk i havnebyen Badagry, Nigeria 2023. Foto: Yemi Festus/Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Også annerledes for valget i år var ny stemmeteknologi som leser stemmesedler, autentiserer velgere, og deretter publiserer resultater på en online plattform. Selv om denne teknologien førte til lange forsinkelser ved mange valglokaler, er sjansen likevel stor for at den har senket sjansen for valgfusk.

Likevel har Nigerias viktigste opposisjonspartier allerede bedt om å erklære presidentvalget ugyldig. Det nigerianske arbeiderpartiet bestrider valget i retten. Nyalgte Tinubu svarte med å si at forsinkelsene ikke har påvirket det endelige utfallet av valget. Og observatører fra EU har konkludert med at velgerne fikk fritt avgi stemme.

Hvorfor er dette valget så viktig?

Nigeria er en nøkkelstat i Afrika. Med demokrati på retrett i mange land på kontinentet, kan et demokratisk valg i det vest-afrikanske landet legge til rette for lignende reformer i andre land. I tillegg kan valget i Nigeria, om Bola Tinubu klarer å takle landets mange problemer, være nøkkelen til stabilitet for et godt stykke av Afrika. Valget har også mye å si for landets egen innenrikspolitikk.

Kvinner står i kø for å kunne avgi sin stemme under valget i 2019. Foto: Commonwealth Secretariat/Flickr (CC BY-NC 2.0).

Siden Nigeria fikk sin nye grunnlov i 1999, har ett parti spesielt vært dominerende i kampen om makten i landet. Dette endret seg ved valgene i 2015 og 2019. Da var det nemlig så jevnt mellom partiene at mange ante konturene av et topartisystem. Siden den gang har det vært to partier som har kjempet om makten. Dette valget har derimot vist oss et potensiale i Nigeria til å en dag utvikle et flerpartisystem, gjennom den enorme populariteten til ungdomsfavoritt Peter Obi.

Sistnevnte har som nevnt gjort seg veldig populær blant Nigerias unge gjennom en massiv kampanje på Instagram og TikTok. Men, mer enn noe annet representerer Obi en ny type politikk, som strekker seg utover landets ulike etniske skillelinjer. Nyvalgte Tinubu vil derfor ha en stor jobb med å forene et land som stadig trekker seg tilbake i regionale linjer og religiøse blokker. Og det er i tillegg til landets andre alvorlige utfordringer. Det neste tiåret vil dermed være avgjørende for Nigerias framtid.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.