Fredssamtalene i Jemen: Hva er situasjonen i dag og hva kan man forvente? 

En saudi-arabisk og omansk delegasjon var søndag 9. april i Sanaa, hovedstaden i Jemen, for å møte med Houthi-ledere. Dette i et forsøk på å få slutt på den langvarige konflikten som har pågått i rundt 8 år.

Fra leiren Lamkmat al-Hajfar, utenfor byen Al-Dahle. Foto: Peter Biro/EU Civil Protection and Humanitarian Aid/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Hendelsen er en del av en større innsats fra FNs side for å få til en politisk løsning på konflikten i landet. FN definerer i dag situasjonen i Jemen som verdens største humanitære krise. En krise som har etterlatt tusenvis av døde og millioner av mennesker lidende av sult og behov for nødhjelp. Det har derimot siden april 2022 vært en roligere situasjon i landet. Fredssamtalene som nå pågår har videre gitt et nytt håp om en varig fredsløsning for konflikten.  

Historisk

Jemen har i lang tid vært et land med mye intern og politisk uro, med sterke motsetninger mellom folkegrupper. Disse faktorene har lagt grunnmuren for den nåværende konflikten som kan trekkes tilbake til 2011, da opprør brøt ut mot den daværende presidenten Ali Abdullah Saleh. Opprøret regnes som en del av bevegelsen Den arabiske våren, og presidenten ble etter hvert tvunget til å gå av. En overgangsregjering ble videre etablert med Abed Rabbo Mansour Hadi som ny president.  

Imidlertid ble konflikten forverret da Houthi-bevegelsen startet en opprørskampanje i 2014. Kampanjen førte til at president Hadi flyktet til Saudi-Arabia. Saudi-Arabia har siden gått inn i konflikten på regjeringsstyrkenes side. Sammenlagt har det vært mange kamper og lidelser på begge sider. I all hovedsak er den viktigste konflikten mellom de statlige myndighetene, med Saudi-arabisk støtte, og Houthi-bevegelsen nord i Jemen. 

Et håp for konflikten

Men det er som nevnt håp om en løsning på konflikten, spesielt i form av fredssamtaler. Hovedmålet for fredssamtalene er å få til en politisk løsning som vil føre til en overgangsregjering, og til slutt demokratiske valg i Jemen. Saudi-Arabia har nylig lagt frem en fredsplan som inkluderer våpenhvile, frigjøring av fanger og en overgangsregjering. Houthi-ledere har uttrykt forsiktighet i forhold til forslaget, men har uttalt at de vil vurdere det nærmere. Dette ble igjen godt mottatt av mange av partene i konflikten, og det er håp om at dette kan føre til en avtale i nær fremtid. 

Imidlertid finnes det fortsatt mange hindringer som må overvinnes for at en slik løsning skal kunne innføres vellykket. En av de største hindringene er at Houthi-bevegelsen fortsatt kontrollerer store deler av landet, inkludert hovedstaden Sanaa. Dette gjør det vanskelig for regjeringen og deres allierte å få tilbake kontrollen og sikre stabilitet i landet. Det er også uenighet om hvem som skal være med i overgangsregjeringen, noe som er et viktig tema i samtalene som nå foregår.  

I tillegg er det flere grupperinger som er involvert i konflikten, inkludert lokale krigsherrer og terrorgrupper som Al-Qaida og ISIL. Disse aktørene bidrar til å gjøre konflikten enda mer kompleks og vanskelig å løse. Utenom har også de involverte regionale aktørene ulike interesser både internt og eksternt i Jemen. Saudi-Arabia, for eksempel, ser på konflikten som en del av en større regional konflikt med Iran. Iran på sin side har lenge vært en støttespiller for Houthi-opprørerne, og har spilt en viktig rolle i konflikten ved å støtte dem med våpen og annen militær assistanse. 

Sanaa, hovedstaden i Jemen. Foto: Rod Waddington/Flickr (CC BY-SA 2.0).

En lang vei å gå

Dersom fredssamtalene skulle lykkes, vil dette være en stor seier for Jemen og regionen som helhet. Det vil ikke bare redusere lidelsene til det jemenittiske folket, men også føre til økt stabilitet i regionen som fortsatt lider av mye uro og konflikt. Det er imidlertid, som vi har sett, fortsatt en lang vei å gå for Jemen. Det vil kreve en betydelig innsats fra alle partene for å få til en varig politisk løsning på konflikten. 

Det som gjør dagens situasjon annerledes, sammenlignet med tidligere fredsforsøk, er den internasjonale støtten og presset som er satt på alle partene for å få til en løsning. FN har spilt en avgjørende rolle i å bringe partene sammen til forhandlingsbordet. Også regionale aktører som Saudi-Arabia, som har vært involvert i krigen i flere år, har vist en økende vilje til å finne en fredelig løsning på konflikten.  

Det internasjonale samfunnet må derfor fortsette å støtte forhandlingsprosessen og arbeide for å gi hjelp og støtte til den lidende befolkningen i Jemen. Med en felles innsats kan det kanskje være mulig å skape en fredelig og stabil fremtid for landet. 

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.