Leksikon

Europarådet

(ER) ble etablert den 5. mai 1949 og har vært i funksjon siden den 3. august 1949. Et europeisk organ som arbeider for å fremme demokrati, menneskerettigheter og europeisk integrasjon gjennom samarbeid i juridiske, kulturelle og sosiale spørsmål.

ER består av ministerrådet (utenriksministrene) og den parlamentariske forsamling (324 representanter + 324 stedfortredere) som har en rådgivende funksjon. I tillegg finnes Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og Den europeiske menneskerettighetskommisjonen. Organisasjonen har ingen overnasjonal myndighet, og konvensjoner må ratifiseres av hvert enkelt land for å bli gyldig. Sikkerhetspolitikk faller utenfor Europarådets område.

Rådet har i nyere tid bistått Ukraina med å utarbeide ny grunnlov og valglov etter at det ukrainske parlamentet avsatte Viktor Janukovitsj som president i 2014. Europarådet gransker også Tyrkias demokratiske institusjoner og understreker at det tyrkiske regimet må etterleve bestemmelsene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. (Merk: må ikke forveksles med Det europeiske råd, som er en EU-institusjon.)

Hovedkvarter: Strasbourg i Frankrike.

Generalsekretær: Marija Pejcinovic Buric (fra juni 2019).

Medlemmer (47): Albania, Andorra, Armenia, Aserbajdsjan, Belgia, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Danmark, Den tsjekkiske republikk, Estland, Finland, Frankrike, Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, Georgia, Hellas, Island, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia. Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Moldova, Monaco, Montenegro, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Russland, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, Ukraina og Østerrike.

Observatører: Canada, Japan, Mexico, USA og Vatikanet. Israel er observatør i den parlamentariske forsamling.

Webadresse: www.coe.int

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.