Leksikon

FNs sikkerhetsråd

(United Nations Security Council, fork. UNSC) består av femten land, fem faste og ti som velges for to år av gangen. De fem faste medlemmene er USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina; alle med vetorett.

Norge har vært medlem i FNs Sikkerhetsråd fem ganger : i periodene 1949-1950, 1963-1964, 1979-1980, 2001-2002 og 2021-2022.

Sikkerhetsrådet er FNs permanente maktorgan med hovedansvar for mellomfolkelig fred og sikkerhet. Rådet jobber kontinuerlig, og dets vedtak skal være bindende for alle medlemsstatene. FN-konvensjonen forplikter statene til å avgjøre sine uenigheter med fredelige midler samt å avstå fra trusler og bruk av makt mot andre stater. Konflikt medlemsstater imellom kan bringes inn for sikkerhetsrådet.

Sikkerhetsrådet har ulike verktøy de kan bruke til å løse konflikter. De begynner som regel med å kalle in partnere til forhandlinger, men kan også innføre sanksjoner mot land, terrorgrupper og enkeltpersoner, henvise saker til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og plassere fredsbevarende styrker. De kan også bruke militær makt, gjennom «Responsibility to protect» (R2P), og er det eneste organet i verden med denne muligheten.

For å få vedtatt beslutninger i Sikkerhetsrådet trengs minst ni stemmer og at ingen legger ned veto. Vetoretten de fem faste medlemmene har, har hindret at mange vedtak i sikkerhetsrådet, og har dermed blitt kritisert mye.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.