Leksikon

Røde Khmer

Røde Khmer var et politisk parti, også kjent som Kampucheas kommunistiske parti og Partiet for Demokratisk Kampuchea.

Organisasjon: Ledet av generalsekretær Pol Pot. Partiet ble ledet av en sentralkomité av personer med utdanning fra franske universiteter.

Stiftet: 1951.

Lokalisering: Kambodsja.

Politisk retning: Kommunisme.

Tilknyttede aktører: Viet Cong og Pathet Lao, den kommunistiske bevegelsen i Laos.

Historie: Røde Khmer ble etablert som en støtte til Viet Cong i borgerkrigen i Vietnam på slutten av 1960-tallet. Røde Khmer gikk seirende ut i 1975 av sin egen borgerkrig, først mot kongedømmet i Kambodsja og fra 1970 mot det regjerende militærdiktaturet. Viet Cong ville sikre sine baser i østlige deler av Kambodsja, og de støttet dermed Røde Khmer i deres kamp mot det USA-vennlige regimet. Mellom 1975 og 1979 begikk Røde Khmer et folkemord som antas å ha drept mellom 1,5 og 3 millioner mennesker. Sult, sykdom, tortur og massehenrettelser førte til at rundt 25 prosent av befolkningen døde. Folkemordet tok slutt da Vietnam invaderte Kambodsja og fjernet Røde Khmer fra makten.

Flere av Røde Khmers tidligere ledere er blitt stilt for retten i Kambodsjas FN-støttede folkemordstribunal, siktet for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Les mer i leksikonet:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.