Handelskrig – en global utfordring

Handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp og konsekvensene merkes over hele verden. Konflikten har skapt betydelig usikkerhet i verdensøkonomien. Hva dreier dette seg om?

Forhandlinger med Kina under president Trumps forrige periode, i 2019. Foto: Tia Dufour, White House – Public Domain

President Donald Trump har lagt stor vekt på innføring av høye tollsatser som et virkemiddel for den amerikanske handelspolitikken. USA har lenge hatt et betydelig handelsunderskudd med Kina og en rekke andre land. De må med andre ord importere mer fra utlandet, enn de klarer å eksportere amerikanske varer.

Ved å innføre toll blir de importerte varene nå langt dyrere å kjøpe for de amerikanske forbrukerne, og målet med den amerikanske politikken er å få de til å velge innenlands produserte varer i stedet. Dermed håper han å få fart på økonomien ved at amerikanske bedrifter må produsere mer, og dermed også skape nye arbeidsplasser. Men det er slett ikke sikkert at denne teorien vil fungere.

Økonomiske tap og inflasjon

Verdens handelsorganisasjon (WTO) er klare på at alle parter taper økonomisk i en handelskrig. Tollsatser og handelsbarrierer skaper ineffektivitet og reduserer internasjonal handel, som er essensielt i en globalisert verden. Når land innfører restriksjoner på handel, blir produksjonen mindre effektiv, og den samlede verdiskapingen i verden går ned. Toll øker prisene på varer, noe som kan føre til inflasjon. Sentralbankene i ulike land kan reagere ved å justere rentene for å bekjempe inflasjonen eller stimulere økonomien.

I den opprinnelige planen innførte USA toll på varer fra nesten alle land, også gamle venner og allierte. Det har skapt sterke reaksjoner, og varsel om mottiltak. Raske omskiftninger og påfølgende utsettelser av varslede satser har skapt mye uro på verdensmarkedet. Mange investorer sitter nå på gjerdet.

I USA har de nye tollsatsene ført til hamstring av enkelte varer, blant forbrukere som vil sikre seg før prisene stiger. Denne økte etterspørselen kan ytterligere presse prisene opp, og dermed skape en ond sirkel av inflasjon.

Den amerikanske delstaten California har nå valgt å gå til sak mot presidenten på grunn av innføring av tollsatser. De mener de er ulovlig innført, og vil ramme Californias bedrifter hardt.

Aksjemarkedet og geopolitiske spenninger

Usikkerheten rundt handelskrigen fører til at aksjekursen på børsene rundt om i verden opplever store svingninger. Bedrifter blir mindre verdt når verdiskapingen er truet, og investorer blir nervøse. Det kan i verste fall føre til børskrakk.

I tillegg kan handelskriger skade diplomatiske forhold og forverre konflikter mellom stater. Den økte spenningen mellom USA og Kina har allerede ført til svekkelse av begge valutaer og økte svingninger i aksjemarkedene. Kina har nå også lagt ned forbud mot innkjøp av fly fra amerikanske Boeing.

USAs asiatiske allierte Japan og Sør-Korea er heller ikke fornøyde med de varslede tollavgiftene. Den siste utviklingen er at den amerikanske presidenten også legger troppekostnader på bordet i forhandlingen, og dermed blander sikkerhetspolitikk inn i handelspolitikken. Til sammen huser de to landene 78 500 amerikanske soldater.

Handelskrigen skaper også økte spenninger mellom USA og EU. EU-kommisjonen anser innføringen av tollsatsene som uberettigede og skadelig for både bedrifter og forbrukere. EU har også varslet mottiltak mot eventuelle økte tollsatser.

Analytikere frykter at den pågående handelskrigen kan føre til en global resesjon. Når etterspørselen etter varer og tjenester faller, kan dette føre til nedgangstider og økt arbeidsledighet.

Hva betyr dette for Norge?

I 2024 eksporterte Norge varer til USA for omtrent 62 milliarder kroner. Dette utgjør rundt 3 % av Norges totale vareeksport. Eksporten til USA består av blant annet fisk (hovedsakelig laks), petroleumsprodukter, maskiner (mye offshore-teknologi), metaller (som bl.a. brukes i bilproduksjon) og kjemiske midler (kunstgjødsel). Høyere tollsatser på norske varer til USA kan føre til redusert eksport. Dette kan påvirke norske bedrifter som er avhengige av det amerikanske markedet, og i verste fall føre til oppsigelser.

For laksenæringen er USA et viktig eksportmarked. Foto: Diego Delso, delso.photo, License CC BY-SA

Oljeprisene kan falle som følge av redusert etterspørsel. Kronekursen kan også påvirkes negativt, av økt usikkerhet og handelsbarrierer. Det kan gjøre at Norges Bank må heve renten for å stabilisere økonomien.

Veien videre?

Den pågående handelskrigen har skapt betydelig usikkerhet i verdensøkonomien. Økonomiske tap, inflasjon, store svingninger i aksjemarkedet, geopolitiske spenninger og redusert oljeetterspørsel er noen av de viktigste konsekvensene.

I tillegg medfører de amerikanske tollsatsene betydelige konsekvenser for europeiske land, inkludert redusert eksport og prisøkning. Det er viktig for verdens ledere å finne løsninger som kan redusere spenningene og gjenopprette stabiliteten i den globale økonomien.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.