Leksikon

Beredskapstroppen

(kallesignal Delta) er den norske politietatens spesialtrente innsatsstyrke mot sabotasje, terrorisme, gisselsituasjoner og organisert kriminalitet, samt andre krevende væpnede oppdrag.

Styrken holder til på Politiets Nasjonale Beredskapssenter ved Taraldrud, sør for Oslo. Tjenestemennene er oppsatt med døgnkontinuerlig uniformert bilpatruljering, men de har også en landsdekkende bistandsfunksjon overfor de andre politidistriktene. Halvparten av tjenestetiden i Beredskapstroppen går med til trening og øvelser.

Beredskapstroppen utdannes innen en rekke spesialiserte områder som polititaktikk, antiterror, skyting, akuttmedisin, eskorte og kjøreopplæring. Troppen spesialiserer seg blant annet på dykking og aksjoner i maritimt miljø, entring av bygninger, skarpskyting, sprengning og «stille entring». Øvelsene foregår ofte sammen med tilsvarende utenlandske avdelinger og Forsvarets spesialstyrker, blant annet Forsvarets spesialkommando (FSK).

Medlemmer av Beredskapstroppen rekrutteres fra de forskjellige politidistriktene, og opptaket består av både fysiske og psykiske tester, intervju og sikkerhetsklarering. Grunnutdannelsen er et seks ukers langt kurs i terrorbekjempelse, en ukes innføringskurs og ett års prøvetid.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.