I en tid med økende global spenning og forsterkede militære allianser, styrker Norge sitt forsvarssamarbeid i Asia. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har nylig besøkt den koreanske halvøya.
Nye provokasjoner
Fokuset på Korea-halvøya har økt som en konsekvens av at spenningene mellom nabolandene har tilspisset seg. Nyheter om rakettoppskytinger fra Nord-Korea er blitt en stadig mer normal del av mediebildet. Dette skjer i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner som forbyr oppskyting og testing av ballistiske raketter, uansett rekkevidde. Samtidig viser en rekke hendelser denne sommeren til en farlig utvikling for den allerede skjøre situasjonen på Korea-Halvøya. Til tross for at en langvarig våpenhvile har vært på plass, har landene aldri klart å etablere en varig fredsavtale.
Rett før helgen viste Nord-Korea frem bilder av et anlegg for anrikning av uran. Uranet brukes som brensel i både kjernereaktorer og atomvåpen. Dette er første gang Nord-Korea offentliggjør slikt utstyr. Bildene er diskutert å gi økt troverdighet til landets mulige ønske om å utvide atomvåpenarsenalet.
I juni testet Nord-Korea en ny taktisk ballistisk rakett med kapasitet til å bære et 4,5 tonn tungt stridshode. Dette skjedde som en reaksjon på Sør-Korea, USA og Japans militærøvelse «Freedom Edge» i Østkinahavet. Nord-Korea har omtalt øvelsen som både provokativ og farlig. Samme måned opphevet Sør-Korea en militær avtale med Nord-Korea fra 2018, som hadde som mål å dempe spenningene mellom de to landene. Bakgrunnen for dette skal være både søppelballongene som tidligere har blitt sendt over grensen fra Nord-Korea, og et ønske fra Sør-Korea om å gjenoppta de militære øvelsene nær den demilitariserte sonen. Sør-Korea har i tillegg svart på provokasjonene med å sette opp høyttalere som kringkaster propaganda langs grensen.
Forsterkede bånd mellom Nord-Korea og Russland
Sommeren 2024 markerte også en fornyet alliansedannelse mellom Nord-Korea og Russland, med fokus på utvidet politisk, økonomisk og militært samarbeid. Nord-Koreas våpenstøtte til Russland har direkte sikkerhetspolitiske implikasjoner for Norge, som har investert betydelige ressurser i å støtte Ukraina i krigen mot Russland.
I skyggen av den sikkerhetspolitiske situasjonen i regionen, samt det forsterkede båndet mellom Russland, Kina og Nord-Korea, ser Norge nytten av en sikkerhetspolitisk dialog og samarbeid med Sør-Korea. Ved månedsskiftet august-september innledet derfor forsvarsminister Bjørn Arild Gram rundreisen i Asia med et besøk til den koreanske halvøya.
Besøket var satt til den demilitariserte sonen på grensen mellom nabolandene, der Gram møtte Sør-Koreas forsvarsminister Shin Won-sik. Besøket resulterte i at Norge øker sitt bidrag til FN-kommandoen i Sør-Korea, en multinasjonal styrke som opprettholder våpenhvilen etter Korea-krigen. Norske soldater vil for første gang på over 70 år delta i militærøvelser under United Nations Command (UNC). I tillegg ble avtaler om forsvarsindustrielt samarbeid og kjøp av sørkoreansk artilleri diskutert. Dette med mål om å styrke samarbeidet innenfor rammen av NATO.
Den økende spenningen i regionen, kombinert med Nord-Koreas våpenstøtte til Russland, gjør det desto viktigere for Norge å styrke sin innsikt og forståelse av sikkerhetssituasjonen i regionen. Samarbeidet med Sør-Korea og andre sentrale aktører i regionen er derfor avgjørende for Norges forsvars- og sikkerhetspolitiske interesser.