Noen dager i mai ble Oslo vertskap for verdens største krigsskip. Det amerikanske hangarskipet er her for å trene med det norske Forsvaret langs norskekysten – og for å vise alliert tilstedeværelse i nordområdene.
Eskortert av fregatt KNM Roald Amundsen og kystkorvett KNM Storm klarte det 337 meter lange skipet å manøvrere seg gjennom fjorden og nesten helt inn til Oslo. I noen dager lå det forankret ved Ormøya, i Bunnefjorden. Skipet USS Gerald R. Ford rommer nærmere 4500 personell og kastet loss fra Naval Station Norfolk den 2. mai i år. I forrige uke gikk mannskapet i land i Oslo, på det som var deres første landgang på over tre uker.
Litt fakta om USS Gerald R. Ford:
- Skipet er 337 meter langt (ca. 3,5 fotballbaner)
- … og 78 meter bredt.
- Totalvekten er ca. 100 000 tonn
- Drives av to atomreaktorer. Dermed kan skipet seile i årevis uten å gå mot land for drivstoff.
- Plass til 90 fly og helikoptre,
- Med flystripe og elektromagnetiske katapulter.
- Hjem til 4500 personell.
- Oppkalt etter USAs 38 president Gerald Ford.
- Har Starbucks, sykehus, butikker, tannlege og frisør.
- Det største krigsskipet som noen gang er produsert.
Nato i nord
USS Gerald R. Ford representerer dog noe (enda) større enn seg selv. De amerikanske soldatene er i Norge for å øve og trene sammen med det norske Forsvaret i ukene som kommer. Gjennom Nato er USA Norges viktigste allierte, et forsvarssamarbeid som har vart siden andre verdenskrig. Besøket tydeliggjør amerikansk tilstedeværelse i området, dette er en viktig del av avskrekking (deterrence) overfor Russland. Dette er vår sikkerhet, sa Forsvarssjef Bjørn Arild Gram da han besøkte skipet.
Russisk mottakelse
Nordområdene er et viktig område for Russland, som har satset tungt på sin tilstedeværelse i nord, også etter starten av krigen i Ukraina. Den russiske ambassade omtaler besøket som en ulogisk og skadelig maktdemonstrasjon.
Torsdag 25. mai kunngjorde Russland og Belarus signeringen av en avtale om utplassering av taktiske atomvåpen. Også i Norge er det diskusjoner om den amerikanske tilstedeværelsen, og mange politiske aktører mener at Norge ikke kan fortsette å lene seg så tungt på USA og NATO. Tanken bak dette er at hvert land bør kunne forsvare seg selv, med egen nasjonal forsvarsevne. Statsminister Støre uttaler derimot at besøket er et viktig signal til verden om at NATO er til stede på havet.
Skipets første stopp: Oslo
Dette er første gang et amerikansk hangarskip av denne typen har besøkt Norge på over 65 år. Tidspunktet for dette besøket er med andre ord neppe tilfeldig. At Norge er det første stoppet for USS Gerald R. Ford er av stor symbolsk betydning. Det viser at USA ønsker å belyse viktigheten av det omfattende forsvarssamarbeidet mellom de to landene gjennom Nato. Den russiske aggresjonen i Ukraina har gjort at synlighet, tilstedeværelse og avskrekking enda står sentralt for det norske Forsvaret og deres allierte.
Neste stopp: ?
Nå går ferden videre for de amerikanske soldatene. Nøyaktig hvor, det vet vi ikke, ettersom den informasjonen er gradert av sikkerhetshensyn. Det vi vet er at det er planlagt øvelser langs norskekysten. Et viktig spørsmål i denne sammenhengen er hvor langt nord skipet vil seile. Det virker lite sannsynlig at amerikanerne ønsker å provosere russerne ytterligere ved å reise så langt nord som til Barentshavet. Det spekuleres om at grensen vil trekkes ved Tromsø, men det vil altså kun tiden vise. Trolig vil USS Gerald R. Ford ta del i en større øvelse som starter i slutten av mai. Her vil også Sverige delta, og det nylig innlemmede Nato-medlemmet Finland.