FNs menneskerettighetsråd
ble opprettet i 2006 og erstattet FNs menneskerettighetskommisjon. Rådet møtes i Genéve og har ansvaret for at menneskerettighetene blir styrket og beskyttet, samt for å håndtere situasjoner der menneskerettighetene blir brutt.
Rådet består av 47 medlemmer som velger for tre år av gangen. Hvert medlem må godkjennes med mer enn halvparten av stemmene i FNs generalforsamling. Medlemmene kan også fjernes ved 2/3 flertall i Generalforsamlingen ved bevis på brudd på menneskerettighetene i hjemlandet. De ulike verdensregionene har et fast antall medlemmer basert på folketall: Afrika (13), Asia (13), Latin-amerika og Karibia (8), Øst-Europa (6) og Vest-Europa og andre (7). Norge var sist medlem i rådet i 2012.
Rådet er pålagt å holde minst 10 uker med møter i året, fordelt på minimum tre ulike sesjoner og én fast hovedsesjon. I tillegg kan det ha spesialsesjoner når et av medlemslandene ønsker det og får støtte av 1/3 av rådet. Rådet kan diskutere menneskerettighetsbrudd i alle land. De har også tematiske diskusjoner om blant annet vold mot kvinner, flyktningers rettigheter og retten til rent vann.
Menneskerettighetsrådet har blitt kritisert for å for stort ensidig fokus på Israel-Palestina konflikten, og at dette går på beksotning av land som for eksempel Kina, Zimbabwe og Nord-Korea. USA valgte i 2018 å trekke seg på grunn av dette, men ble med igjen i 2021.