Kort forklart: Trump og 6. januar-komiteen

Den amerikanske Kongressens granskningspanel, også kjent som 6. januar-komiteen, har krevd at tidligere president Donald Trump skal vitne under ed ved neste høring. Den tidligere presidenten må dermed vitne om sin innsats for å stoppe godkjenningen av presidentvalget i 2021. Trumps advokater har akseptert stevningen, og deretter saksøkt komiteen. Her er alt vi vet om Kongressens etterforskning.

Stormingen av Kongressen den 6. januar 2021. Foto: Tyler Merbler/ Wikimedia Commons (CC BY 2.0).

Granskningskomiteen har en egen nettside. Den finner du her.

Stormingen av Kongressen den 6. januar 2021 sjokkerte en hel verden. Trump startet dagen med å så tvil rundt det demokratiske valget av en ny amerikansk leder. På oppfordring fra presidenten gikk dermed flere tusen Trump-tilhengere til Capitol Hill. Der satt Kongressen samlet for å godkjenne valget. Hendelsene som fulgte resulterte i fem dødsfall og 128 skadde politifolk.

I etterkant av stormingen har flere urovekkende historier kommet frem. Beretninger fra høyreekstreme miljøer viser til planer for væpnet opprør imot USAs regjering. Nøkkelspillere i den tidligere regjeringen skal ha hatt kunnskap om forsøk på å stoppe sertifiseringen av Joe Bidens valgseier. Og vitner avslører at Trump var klinkende klar over at han hadde tapt.

Cassidy Hutchinson under høringen den 28.06.2022 om angrepet 6. januar 2021. Foto: De forente staters Kongress (offentlig eie).

Her er alt vi vet om Kongressens etterforskning:

Komiteen holder Trump ansvarlig for angrepet

Under den sjette høringen til granskningskomiteen vitnet Cassidy Hutchinson, tidligere assistent i Det hvite hus. Hun forklarte at Trump visste hvordan demonstrantene kom bevæpnet til talen han skulle holde før stormingen av Kongressen. Oppfordringen om å gå til Capitol Hill var heller ikke spontan. Et utkast til en tweet som Trump hadde skrevet (men ikke sendt) oppfordret folk til å marsjere mot Kongressen.

Hutchinson vitnet også om at Trump, trygt tilbake i Det hvite hus, ikke tok en eneste telefon til militæret for å stoppe stormingen. Til slutt var det visepresidenten Mike Pence som ba forsvaret og nasjonalgarden om å gripe inn. Det bekreftet forsvarssjef Mark Milley.

Trump i juni 2020. Fra venstre bak Trump går Mark Meadows og Bill Barr, mens Mark Milley går til høyre (i unform) bak den tidligere presidenten. Foto: Shealah Craighead/ Det hvite hus (offentlig eie).

Trump visste at han hadde tapt valget

Før komiteen hadde sin første høring var det mange som lurte på hvor ofte og hvor tydelig Trumps rådgivere hadde fortalt ham at valget var tapt. Nå vet vi at presidenten fikk høre det ofte. Hutchinsons vitnet nemlig også om at Trump hadde sagt følgende til sin stabssjef Mark Meadows i desember 2020:

«Jeg vil ikke at folk skal vite at vi tapte, Mark. Dette er flaut. Finn ut av det.»

Likevel vendte Trump seg konsekvent vekk fra fakta, og fortsatte å spørre om råd for ulike måter å holde på makten. En liten gruppe advokater og rådgivere var villige til å gi ham noen ideer (beslaglegge stemmemaskiner eller erklære unntakstilstand der krigsrett gjelder). Dette gjorde rådgiverne vel vitende om at planene mest sannsynlig var ulovlige, og mens de selv erkjente at de ikke hadde bevis for å støtte påstandene om valgjuks.

Trump og Giuliani rosehagen i Det hvite hus, 29. juli 2019. Foto: Joyce N. Boghosian/ Det hvite hus (offentlig eie).

Det republikanske partiet spilte en aktiv rolle

Komiteen har gjennom flere høringer nevnt andre skikkelser som også skal ha hjulpet Trump med å prøve å snu valgtapet hans. Det amerikanske justisdepartementet undersøker blant annet et forsøk fra Trumps tidligere rådgiver Rudy Giuilani på å fremme falske Trump-velgere via falske valglister.

Falske valglister var en sentral taktikk brukt av Trump-lojalister for å undergrave valgresultatet i 2020. Listene ble videresendt til kongresslederne, som deretter kom under press for å utsette sertifiseringen av Bidens seier den 6. januar. Føderale påtalemyndigheter er allerede i gang med å etterforske syv lignende forsøk fra ulike republikanere.

Medlemmer av Proud Boys, enkelt gjenkjennelig i sine sorte og gule farger, på en MAGA mars langs Constitution Avenue i Washington DC. Foto: Elvert Barnes/ Flickr (CC BY-SA 2.0).

Bånd til høyreekstreme grupper

En av de mest voldelige aktørene under angrepet var militsgruppen Oath Keepers. Flere av medlemmene i militsgruppen er for tiden tiltalt for å ha planlagt et væpnet opprør. Videoer fra det voldelige angrepet viser flere titalls av gruppens medlemmer, kledd i militærlignende kamputstyr.

Komiteen har allerede lagt frem bevis på at Trump-allierte var kjent med Oath Keepers og en annen sentral gruppe kalt Proud Boys. Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, ble blant annet fotografert sammen med medlemmer av Oath Keepers. Dette bare dager før han var i Det hvite hus på et møte om å snu valget.

Komiteen har også avslørt en kryptert chat kalt F.O.S. (Friends of Roger Stone), som inkluderte ledere i Proud Boys og Oath Keepers, samt arrangøren for Trumps ‘Stop the Steal’ rally. 

Stormingen av Kongressen den 6. januar 2021. Foto: Tyler Merbler/ Wikimedia Commons (CC BY 2.0).

Sympati overfor opprørerne

Vi vet nå at etterforskerne i komiteen ser på kommunikasjon mellom et medlem fra Oath Keepers og en Secret Service-ansatt. Secret Service er et av byråene som har blitt mest gransket av komiteen. Det er avslørt at alle agentenes tekstmeldinger fra tidspunktet for stormingen er slettet. Forklaringen fra byrået er at det var grunnet en forhåndsplanlagt teknologioppdatering.

I tillegg har det kommet fram at FBI hadde blitt advart om at et stort antall av deres egne byråansatte var sympatisk innstilt overfor opprørerne på Capitol Hill. Paul Abbot mottok og svarte på denne advarselen på epost én måned før han ble nestleder i FBI. Til tross for denne spenningen innad i byrået har FBI arrestert mer en 850 mennesker i forbindelse med stormingen.  

Vitnepåvirkning

Demonstrantene satte opp en galge utenfor kongressen mens den ble stormet. Foto: Tyler Merbler/ Wikimedia Commons (CC BY 2.0).

I to høringer på rad har komiteen sagt at Trump-allierte, eller Trump selv, har prøvd å skremme vitner, og oppfordret dem til å ikke vitne til komiteen. Informasjonen som komiteen henviser til kommer fra det amerikanske justisdepartementet. En anklage om vitnepåvirkning er et seriøst problem for Trump.

Å straffeforfølge Trump er ikke lett

Trump kan ha begått minst fire forbrytelser. Men å ta opp disse i granskningskomiteen betyr ikke at Trump vil bli siktet for dem. Kongressen kan nemlig ikke straffeforfølge noen. Det eneste komiteen kan gjøre er å komme med anbefalinger til justisdepartementet.

En annen ting er justisdepartementets tanker rundt nåværende og tidligere presidenters rett til immunitet. Hvis det blir bestemt at Trump er immun mot å vitne til kongressen, tyder mye på at han ikke vil bli tiltalt. Dette selv om 6. januar-komiteen dømmer ham for forakt for kongressen (noe hans tidligere seniorrådgiver, Steve Bannon, ble dømt for forrige uke).

I forbindelse med denne tanken rundt immunitet, saksøkte Trump komiteen i november 2022 i et forsøk på å slippe å vitne. Trumps advokater har pekt på at maktfordelingen mellom utøvende og lovgivende makt tilsier at de ikke kan tvinge en president til å avgi vitnemål.

Trump ved et kampanjemøte i Arizona, 2016. Foto: Gage Skidmore/ Flickr (CC BY-SA 2.0).

Flere alternativer

Trump har nå flere alternativer å vurdere som respons til Kongressens stevning. Mulighetene spenner fra totalt mislighold til noe samarbeid. Og et avviksalternativ gjør at Trump kan ganske enkelt bestemme seg for å ignorere stevningen i sin helhet.

De fleste eksperter mener at Trump vil lykkes med å nekte å vitne. Årsaken er mellomvalget den 8. november i år. Der var republikanerne favoritt til å ta over Representantenes hus, noe de klarte med et knapt flertall. Potensialet er stort for at granskningskomiteen kan bli lagt ned.

Likevel, en endelig rapport fra komiteen vil komme på slutten av året. Og hvis komiteens måneder med arbeid bak kulissene og offentlige høringer er noen indikasjon, kan én implisitt virkning være ganske så enkel: Å diskvalifisere Trump fra å vende tilbake til makten.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.