Leksikon

FNs høykommissær for flyktninger

(eng. United Nations High Commissioner for Refugees, fork. UNHCR) ble etablert den 1. januar 1951. UNHCR leder og koordinerer det internasjonale arbeidet med å beskytte og hjelpe flyktninger. I tillegg jobber organisasjonen med internt fordrevne, statsløse, og personer med omstridt nasjonalitet.

UNHCR er til stedet i 130 land, men har hovedkontor i Genève. Organisasjonen er underlagt ECOSOC og FNs generalforsamling, og høykommissæren er per 2023 Filippo Grandi fra Italia. Organisasjonen baserer seg på FNs flyktningkonvensjon og annen gjeldende folkerett. UNHCR finansieres hovedsakelig av frivillige bidrag fra land, organisasjoner, privat sektor, fond og enkeltpersoner. Norge var den syvende største bidragsyteren blant giverlandene i 2018.

UNHCR arbeider for å itverate flyktningers rettigheter, tilbyr beskyttelse for mennesker som har flyktet, bedriver påvirkningsarbeid og arbeider for å sikre flyktningers helse. I tillegg gir UNHCR ut en global appell med oversikt over kostnader og statistikk over flyktninger.

UNHCR mottok Nobels fredspris i 1954 og 1981.

Les mer i leksikonet:

Relevante temaer:

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.