Sjøforsvaret
Sjøforsvaret er Norges sikkerhetspolitiske verktøy for å ivareta maritime oppgaver i fred, krise og krig, både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Sjøforsvaret består av Marinen (tidligere Kysteskadren) og Kystvakten.
Marinen er Sjøforsvarets operative styrke på sjø og land, og har ansvaret for styrkeproduksjon av krigførende enheter i Sjøforsvaret. Kystvakten er statens primære myndighetsutøver på havet og Forsvarets viktigste virkemiddel for episodehåndtering i havområdene. Kystvakten skal også kunne inngå i et maritimt ledelseselement i krise og krig. Sjøforsvarets skoler gir en helhetlig sjømilitær profesjonsutdanning. Dette skal sikre at personalet er skikket og kompetent til å bruke og videreutvikle Forsvarets maritime kapasiteter.
Oppgaver:
- Kunne deployere alle mobile enheter til operasjoner innen- og utenlands.
- Kunne opprettholde en kontinuerlig tilstedeværelse, overvåking, suverenitetshevdelse og myndighetsutøvelse i norske farvann med Kystvakten.
- Raskt kunne forsterke tilstedeværelsen i forbindelse med episode- og krisehåndtering.
- Kystjegerkommandoen kan inngå i operasjoner integrert innen felles taktisk ISTAR-enhet og maritime operasjoner, særlig i kystsonen også i internasjonal sammenheng.
- Evne til strategisk sjøtransport.
- Evne til sjøgående hospitalisering og evakuering til støtte for Forsvaret og allierte.
- Sjøgående logistikk.
Operative kapasiteter:
- Nansen-klasse fregatter
- Ula-klasse undervannsbåter
- Skjold-klasse MTB
- Oksøy-klasse minejaktfartøy
- Alta-klasse minesveipere
- Stridsbåt 90N
- Marinejegerkommando
- Minedykkerkommando
- Kystjegerkommando