Månedens medlem: Norsk TotalforsvarsForum

Norsk TotalforsvarsForum (NTF) er et forsvarsrelatert samarbeids- og interesseforum for organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider for å gjøre det norske samfunnet mer robust og mindre sårbart. Forumet er landsdekkende og partipolitisk uavhengig.

Norsk TotalforsvarsForum har hatt egenberedskap på agendaen helt siden grunnleggelsen i 1951, da den het Kvinners Frivillige Beredskap. Under den årlige beredskapsuka på høsten er en rekke fylkesrepresentanter i sving og ofte sammen med andre frivillige organisasjoner. Foto: privat/NTF

NTF ble stiftet som Kvinners Frivillige Beredskap (KFB) 9. april 1951 etter initiativ av H.K.H. Kronprinsesse Märtha. Mandatet var å samordne den innsatsen kvinner kunne gjøre for å styrke landets beredskap basert på totalforsvarskonseptet.

Et mer likestilt samfunn

De siste års utvikling har gått mot et mer likestilt samfunn hva gjelder utdannelse og arbeid, og 1. januar 2015 innførte Norge allmenn verneplikt for kvinner og menn. Som følge av dette var tiden moden for å endre KFBs navn i en mer kjønnsnøytral retning.

Organisasjonen mente også at det var hensiktsmessig å synliggjøre sitt engasjement for totalforsvaret, og dette gav derfor grunnlaget for det nye navnet Norsk TotalforsvarsForum fra 1. januar 2019.

H.M. Dronning Sonja er ærespresident i NTF og prinsesse Astrid fru Ferner er organisasjonens høye beskytter.

Organisering

Årsmøtet er NTFs øverste myndighet. Styret består av leder, nestleder og fem medlemmer. Styreleder er Kåre-Ludwig Jørgensen. Den daglige driften utføres av en administrasjon, som også er et informasjonssenter for medlemmene og andre som ønsker å vite mer om totalforsvaret.

Norsk TotalforsvarsForum har fast plass i Landsrådet for Heimevernet (LRHV) og er også representert i landsrådets arbeidsutvalg.

NTF har oppnevnt representanter i hvert fylke som organiserer et nettverk av frivillige kontakter. NTF er også representert i alle distriktsrådene i Heimevernet og har også noen av distriktsrådslederne.

Flere fylkesrepresentanter sitter også i fylkesberedskapsrådene.

Målrettet virksomhet

NTF har som formål å styrke landets beredskap ved å:

  • formidle informasjon om totalforsvaret
  • øke befolkningens kunnskap og bevissthet om samfunnssikkerhet og beredskap
  • medvirke i samfunnsdebatten
  • være høringsinstans for myndighetene
  • være brobygger mellom Forsvaret og det sivile samfunnet
Ansvarlig redaktør/administrerende direktør Stian Eisenträger i Faktisk.no under fjorårets «Sårbarhetskonferanse» i Oslo. Faktisk.no er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet. Foto: Ola K. Christensen/NTF

Kontinuerlig blikk

NTFs rolle kan kort og godt beskrives med de tre nøkkelordene «vaktbikkje», brobygger og kunnskapsformidler.

Det har formelig «haglet» med kommisjonsrapporter (hhv Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen) og stortingsmeldinger de siste par årene, og NTF har som en av flere organisasjoner vært høringsinstans for myndighetene og spilt inn sine synspunkter til berørte departementer.

– Norsk TotalforsvarsForum har blikket kontinuerlig rettet på mange av de forholdene som de to kommisjonene avdekket og de påfølgende stortingsvedtakene og ikke minst hvordan disse konkretiserer seg fra ord til handling; altså et innholdsfokus. Det gjelder også andre departementer som er involvert i samfunnssikkerhet og beredskap, hvor vi ønsker å være en pådriver, poengterer daglig leder Hanne Garder.

Nasjonalt og lokalt

Ett av tiltakene for å holde de ulike temaene «varme» er blant annet gjennom de tre årlige dagskonferansene i Oslo – «Totalforsvarskonferansen», «Sårbarhetskonferansen» (sammen med Norges Forsvarsforening) og «Verdikonferansen» – med foredragsholdere fra akademia, næringslivet, forsvarssektoren, organisasjonslivet og politikere. Legg også til debattmøter sammen med blant andre NTFs medlemsorganisasjoner. Også et krisespill inngår i porteføljen.

Og: i forbindelse med Totalforsvarskonferansen tildeler Norsk TotalforsvarsForum en beredskapspris til to enkeltpersoner fra henholdsvis forsvarsrelatert og sivil sektor, som gjennom sin personlige innsats bidrar til å styrke landets beredskap.

Styreleder Kåre-Ludwig Jørgensen overrakte NTFs beredskapspris for 2024 til henholdsvis Statsforvalter i Møre og Romsdal Else-May Botten (sivil sektor) og generalsekretær Jørgen Roaldset i Landsrådet for Heimevernet (forsvarsrelatert sektor). Foto: Ola K. Christensen/NTF

I tillegg gjennomfører NTF arrangementer også lokalt i regi av fylkesrepresentantene; organisasjonens «forlengede arm». Glemmes må heller ikke den årlige Arendalsuka, der NTF har gått sammen med andre frivillige forsvarsorganisasjoner og etablert «Forsvars- og sikkerhetspolitikkens hus» og hvor det debatteres fra morgen til kveld.

Egenberedskap siden 1951

Særlig under den årlige «Egenberedskapsuka» i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er flere av våre fylkesrepresentanter i aksjon på stands – ofte sammen med andre frivillige beredskapsorganisasjoner – og som foredragsholdere.

Egenberedskap er imidlertid ikke noe nytt tema for NTF, ettersom organisasjonen har hatt dette på agendaen helt siden grunnleggelsen i 1951.

–  I en travel hverdag er nok ikke alltid egenberedskap det innbyggerne har lengst fremme i bevisstheten, men det er ingen tvil om at forståelsen er økende og at egenberedskapen tar seg opp, sett på bakgrunn av den urolige og spente tiden vi lever i. Vår jobb er å bidra til å øke befolkningens kunnskap og oppmerksomhet; ikke bare på områder som eksempelvis mat, medisiner og vann, men like mye kognitivt med hensyn til påvirkningsoperasjoner og desinformasjon som ett av flere midler for å destabilisere vårt demokratiske samfunn, understreker Hanne Garder.

– Skal vi som samfunn utvikle vår totale motstandskraft er derfor bevisstgjøring en vesentlig byggekloss i vår mentale grunnberedskap – hos deg og meg!

«For alt vi har. Og alt vi er»

Samfunnets behov for kunnskap om samfunnssikkerhet og beredskap er stort. NTF ser med sine nettverk å kunne være en viktig aktør som informasjonsformidler om totalforsvaret i årene fremover og ikke minst være en brobygger mellom Forsvaret og det sivile samfunn. Med den betydelige oppbyggingen og endringen som Forsvaret står overfor gjennom langtidsplanen «Forsvarsløftet – for Norges trygghet», er behovet stort når det gjelder å bidra til en forståelse i befolkningen for hvorfor vi må ha et kvalitativt godt forsvar; «For alt vi har. Og alt vi er».

Totalforsvarsåret

Daglig leder Hanne Garder ser frem til 2026. Ikke bare på grunn av at både Folk og Forsvar og Norsk TotalforsvarsForum markerer sine 75-årsjubileer, men også fordi neste år har fått rollen som «Totalforsvarsåret». DSB er naturlig nok en sentral aktør og uttrykker det slik: «Verden har blitt farligere og mer uforutsigbar. Det sivile samfunnet må være forberedt på å håndtere alvorlige kriser og, i ytterste konsekvens, krig – sammen med Forsvaret og våre allierte. Hensikten med Totalforsvarsåret 2026, er derfor å planlegge sammen, jobbe sammen og øve sammen – for et trygt Norge.»

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.