Forsvarsindustrien i en endret sikkerhetspolitisk verden

Europa ruster opp for å sikre seg i en verden i rask endring, og Norge er intet unntak. Politiske signaler tyder på at investeringene i langtidsplanen også vil bli forsøkt fremskyndet. Hvilken rolle spiller forsvarsindustrien?

JSM-missilene er et internasjonalt ettertraktet produkt. Foto: Kongsberg-gruppen

I en tid preget av økt sikkerhetspolitisk spenning, er forsvarsindustrien viktigere enn noensinne. Den nasjonale forsvarsindustrien spiller en avgjørende rolle i å sikre at Norge har tilgang til nødvendig materiell og teknologi for å ivareta nasjonal sikkerhet. En sterk industri innenfor landets grenser gir oss muligheten til å utvikle og produsere forsvarsmateriell som er tilpasset våre spesifikke behov og forhold

Nasjonal forsvarsindustri og europeisk samarbeid

Norge har en lang tradisjon for å opprettholde en kompetent nasjonal forsvarsindustri. Kongsberg Defence & Aerospace som spesialiserer seg på høyteknologiske systemer innen forsvar, maritim sektor og olje og gass, og Nammo, kjent for sine rakettmotorer og ammunisjonsproduksjon, er blant de mest kjente. Disse har også et betydelig internasjonalt marked.

Det er imidlertid mange andre norske industribedrifter som også produserer store og små komponenter til bruk i forsvarsmateriell. Dette er viktige arbeidsplasser. I 2023 sysselsatte den norske forsvars- og sikkerhetsindustrien 8900 ansatte, i tillegg til å legge grunnlag for en betydelig sysselsetting hos leverandører og underleverandører. Samlet la næringen grunnlag for 17.300 arbeidsplasser i 2023, ifølge en rapport fra Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.

FSi har nylig gitt ut en rapport om forsvarsindustriens økonomiske fotavtrykk i Norge.

For Norge er det viktig å kunne tilby teknologi og løsninger som dekker behovene til både vårt eget forsvar og allierte. En robust nasjonal industri bidrar også til å sikre at vi har nødvendig beredskap og reaksjonsevne i krise og krig.

Samarbeid med europeiske partnere er essensielt for å møte dagens sikkerhetspolitiske utfordringer. Norge har et tett samarbeid med EU på sikkerhets- og forsvarsområdet, noe som har blitt stadig viktigere i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Gjennom initiativer som Det europeiske forsvarsfondet (EDF) og årlige konsultasjoner med EU, styrker vi vår kollektive forsvarsevne og sikrer tilgang til avansert teknologi og ressurser. Den 19. mars la EU fram sitt White Paper on Defence. Medlemsstatene legger opp til å bruke 800 milliarder euro for å ruste opp Europa, i programmet  Re-arm Europe/ Readiness 2030. Norsk industri vil også bli inkludert i dette.

Stor og økende etterspørsel i markedet

Særlig etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina har markedet for forsvarsrelaterte produkter blitt hett. Mange europeiske land har donert mye materiell til Ukraina, og behovet for å etterfylle lagrene er stort. Utviklingen i USA påvirker også. Blandede signaler fra den nye amerikanske administrasjonen har skapt økt usikkerhet i Europa, og satt fart på ønsket om å styrke sin egen forsvarsevne.

Det er mange akutte behov, for alt fra luftvernsystemer til artilleriammunisjon. Dette skaper et enormt press på produksjonskapasiteten til forsvarsindustrien. Mange NATO-land, inkludert Norge, må fylle opp lagrene sine. Dette innebærer både å erstatte donert utstyr og å øke beholdningene for å styrke den generelle forsvarsberedskapen i møte med en varig endret sikkerhetspolitisk situasjon.

Eksportmarkedet er viktig, og norske bedrifter eksporterte forsvarsmateriell for nesten 12 milliarder kroner i 2023. USA er det viktigste eksportmarkedet, ifølge den tidligere nevnte FSi-rapporten.

Utviklingstrekk i forsvarsindustrien

For å møte den økte etterspørselen, investerer forsvarsindustrien i å utvide produksjonskapasiteten. Dette er nødvendig for å kunne levere forsvarsmateriell raskt og effektivt. Samtidig er det en utfordring å balansere investeringene med risikoen for overkapasitet på lang sikt. Mange av aktørene har derfor etterlyst større forutsigbarhet. Regjeringen er i gang med å oppdatere sin forsvarsindustrielle strategi, siden mye har endret seg siden den forrige ble laget i 2021.

Dagens situasjon skaper både utfordringer og muligheter for forsvarsindustrien. Industrien må raskt tilpasse seg for å møte den økte etterspørselen, men det gir også muligheter for innovasjon og teknologisk utvikling. Avanserte systemer og løsninger kan gi en strategisk fordel i dagens komplekse sikkerhetspolitiske landskap.

Samarbeid mellom Forsvaret, industri og forskning

Samarbeidet mellom Forsvaret, industri og forskningsinstitusjoner er avgjørende for å opprettholde og videreutvikle Norges forsvarsevne. Dette trepartssamarbeidet sikrer at Forsvaret får tilgang til skreddersydde løsninger som møter deres spesifikke behov, samtidig som det fremmer innovasjon og teknologisk utvikling i industrien.

Fjernstyrt teknologi blir stadig viktigere. Her blir roboten Freke blir vist frem under vinter øvelsen Cold Response 2022. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
  • Det norske Forsvaret er den primære kunden for norsk forsvarsindustri. De stiller krav til materiell og teknologi som er nødvendig for å opprettholde nasjonal sikkerhet. Gjennom tett dialog kan Forsvaret sikre at de får produkter og løsninger som er tilpasset deres operasjonelle behov.
  • Norsk forsvarsindustri spiller en sentral rolle i å utvikle og produsere forsvarsmateriell. Industrien samarbeider tett med Forsvaret for å forstå deres behov og levere konkurransedyktige løsninger. Dette samarbeidet bidrar til å styrke både nasjonal og internasjonal forsvarsevne. Forsvaret får tilgang til løsninger som er spesialtilpasset deres behov, noe som øker effektiviteten og operasjonsevnen.
  • Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er også en viktig aktør i dette samarbeidet. FFI driver med forskning og utvikling som støtter både Forsvaret og industrien. Gjennom ulike prosjekter bidrar FFI til å utvikle ny teknologi og innovative løsninger som kan implementeres i forsvarsmateriell. Samarbeidet fremmer innovasjon og utvikling av avansert teknologi som gir Forsvaret en strategisk fordel.

Dette samarbeidet er en hjørnestein i å sikre at Norge har en moderne og effektiv forsvarsevne, samtidig som det bidrar til industriell vekst og teknologisk fremgang. Det bidrar også til langsiktighet og forutsigbarhet, som er viktig for planlegging og investeringer.

Ting tar tid…

Forsvarsmateriell er sjelden hyllevare, og man har ofte svært langvarige anskaffelsesprosesser. Nå ser man et økt behov for effektivitet. Det er kritisk at investeringer i nytt forsvarsmateriell gir operativ effekt så raskt som mulig. Derfor må anskaffelsesprosesser legges til rette for å sikre at nytt materiell kan tas i bruk uten unødvendige forsinkelser.

Til syvende og sist handler det om å sikre at Forsvaret har det nødvendige utstyret for å kunne utføre sine oppgaver effektivt og beskytte Norges sikkerhet. Dette krever en helhetlig tilnærming der alle involverte parter jobber sammen for å oppnå felles mål.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.