Et travelt år er i ferd med å gå mot slutten! Året har vært preget av en krevende sikkerhetspolitisk situasjon – og behovet for informasjon har vært stort.
Sikkerhetspolitisk sett har 2023 – dessverre – vært begivenhetsrikt. Den russiske krigen mot Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Vi nærmer oss to år siden den fullskala invasjonen startet den 24. februar 2022. Siden da har kampene gått i bølger. Mange land har støttet Ukrainas motstandskamp. I skrivende stund rykker dog russiske styrker frem i Sør-Ukraina, mens den amerikanske kongressen har satt den nye hjelpepakken til Ukraina på vent.
Gamle konflikter blusser opp
I oktober eksploderte også Midtøsten-konflikten på ny. Etter at Hamas iverksatte et omfattende terrorangrep den 7. oktober, har Israel utført massive militæraksjoner på Gaza. Etter en kort våpenhvile er nå kampene i gang igjen for fullt. Det er lite som tyder på at Israel ønsker å avslutte krigen før Hamas er endelig beseiret. I mellomtiden er lidelsene store for sivilbefolkningen. Palestinske myndigheter melder at 18 000 mennesker har mistet livet i stridighetene så langt, og de materielle skadene er enorme.
Også andre konflikter har preget året som har gått. I juli ble Niger utsatt for et militærkupp, noe som også har preget landene i regionen rundt. På europeisk jord kan man nevne Kosovo, der spenningen er økende, mellom den serbiske befolkningen nord i landet og den kosovo-albanske majoriteten. I mai kom det til fysiske sammenstøt, der også NATOs KFOR-styrke ble involvert.
Viktige valg i 2024
Neste år vil by på noen begivenheter som vil være betydningsfulle for den videre sikkerhetspolitiske utviklingen. Den 17. mars 2024 er det presidentvalg i Russland, men få tror det vil være noen reelle motkandidater til Putin. Den mest profilerte opposisjonslederen, Aleksej Navaljny, har sittet fengslet siden 2021. I august 2023 ble han også dømt til ytterligere 19 år for «ekstremisme». I skrivende stund er det usikkert hvor han nå befinner seg, da han er «forsvunnet» i fengselssystemet.
Den 5. november er det presidentvalg i USA. Så langt tyder mye på at kampen vil stå mellom Joe Biden og Donald Trump. Selv om det foreløpig også er mange andre kandidater i spill, skal det litt til at de når helt opp. For Demokratenes del synes løpet i stor grad å være lagt. Det er ikke vanlig å utfordre en sittende president fra eget parti som ønsker gjenvalg. Når Joe Biden har gjort det klart at han stiller, blir han høyst sannsynlig valgt til Demokratenes kandidat. Helt sikker er man imidlertid ikke før man ser hvem som eventuelt stiller mot ham i primærvalgene som starter i februar.
På republikansk side har det derimot vært mange aktuelle kandidater. Blant dem fant vi også tidligere visepresident Mike Pence, som valgte å trekke sitt kandidatur nå i slutten av oktober. De mest aktuelle utfordrerne til Donald Trump ser nå ut til å være Ron de Santis og Nikki Haley. Sistnevnte ville i tilfelle bli Republikanernes første kvinnelige presidentkandidat, om hun blir nominert. Trump har imidlertid en stor velgerbase og står sterkt i det republikanske partiet. Foreløpig ser det ut til at han har et klart forsprang på de to andre. På partienes nasjonale møte til sommeren tas det endelige valget om hvilken kandidat som kommer til å representere partiet i presidentvalget.
Travelt år for Folk og Forsvar
Med en omskiftelig verden rundt oss har Folk og Forsvar merket stor etterspørsel etter informasjon om ulike sikkerhets- og forsvarspolitiske tema. Hittil i år har vi truffet nærmere 14 000 mennesker på våre seminarer, rollespill og skolebesøk rundt om i landet. Digitalt har nærmere en halv million mennesker vært inne på nettsidene våre på jakt etter sikkerhetspolitisk informasjon. Vi er glade for at vi har kunnet holde et høyt aktivitetsnivå gjennom året som har gått, og at vi også har gjenopptatt studieturer til inn- og utland. I 2023 har sammensatte grupper fra embetsverk, forsvar, politikk og organisasjonsliv blitt etterutdannet med faglige program om NATO og EU i Brussel, nordområdepolitikken på Svalbard, grensedimensjonen og vårt forsvar i nord i Finnmark, samt FN, NATO og vårt bilaterale forhold til vår største allierte i USA.
Vi takker for følget i året som har gått, og ønsker dere alle en riktig god og fredelig jul!
På vegne av alle oss i Folk og Forsvar,
Monica K. Mattsson Kämpe
Generalsekretær