Iransk moralpoliti arresterte 22 år gamle Mahsa Amini 16. september. Kort tid etter pågripelsen døde hun i politiets varetekt. Historien om det som skjedde med den unge kvinnen har skapt store reaksjoner.
I Iran har det såkalte moralpolitiet ansvar for å kontrollere at befolkningen følger reglene for hvordan man kler og oppfører seg. Deres formål er å «beskytte» samfunnet mot vestlig påvirkning. Politiet kontrollerer at kvinner ikke bruker for trange kåper, viser for mye hår eller bruker det som tjenestemennene vurderer som for mye sminke. Også menn kan straffes for å bruke for trange jeans eller for mye hårgelé. Det gjennomfører også kontroller av hvem som omgås hvem, for å sikre at det som forstås som moralsk anstendig oppførsel opprettholdes i landet. Bryter man moralpolitiets regler risikerer man bøter eller fengselsstraff.
Pågripelsen av Mahsa Amini
Bakgrunnen for pågripelsen av den 22 år gamle kvinnen skal være at politiet i Teheran mente at hun brukte hijaben på en «upassende» måte, og dermed ikke fulgte landets strenge regler for hvordan kvinner skal kle seg. Reglene innebærer blant annet et påbud om å dekke til håret og halsen.
Øyevitner beskriver hvordan politiet brukte pepperspray, mens de slo Amini under pågripelsen. Tjenestemennene skal ha utsatt henne for grov tortur på vei til politistasjonen. Senere ble det tydelig at kvinnen trengte helsehjelp etter den brutale behandlingen. En ambulanse ble tilkalt, men hun ble erklærte henne død allerede før hun kom frem til sykehuset. På sykehuset påviste legene brudd og blødninger i hodet
Politiet på sin side har hevdet at dødsfallet skyldtes en naturlig hjertestans. Dette avviser avdødes familie, som forteller at Amini aldri har lidd av hjerteproblemer. De mener at moralpolitiet er ansvarlig for hennes død.
Bakgrunn for lovgivingen
De strenge lovfestede kleskodene for kvinner ble innført like etter den iranske revolusjonen i 1979. Blant annet skulle ingen kvinner få gå inn på arbeidsplassen, eller offentlige kontorer, uten å bære hijab. Disse reglene baserte seg på det nye regimets tolkning av islam. Få år senere ble loven enda strengere, noe som betyr at kvinner alltid må bære hijab offentlig. Det ble også bestemt at brudd på denne loven kunne straffes med opptil 74 piskeslag. De siste årene har ikke fysisk avstraffelse vært en offisiell form for straff for brudd på disse lovene, men torturen av Mahsa Amini viser tydelig at det fortsatt forekommer.
Lovverket er kontroversielt, også blant den iranske befolkningen. I 2020 gjennomførte nederlandske forskere en uavhengig studie, som konkluderte med at 72% av innbyggerne var imot obligatorisk og lovpålagt hijabbruk. Bare 15% opplyste at de støttet lovbestemmelsen.
Protester over hele verden
Drapet på Mahsa Amini har vakt sinne og forferdelse i det iranske samfunnet. Timer etter at Amini døde, samlet demonstranter seg utenfor sykehuset i Tehran. Menneskerettighetsorganisasjoner meldte om at sikkerhetsstyrker brukte pepperspray mot demonstrantene, og at flere ble fengslet. Flere medier har også meldt om protester i Aminis hjemby. Siden 18. september har demonstrasjonene spredt seg til byer over hele Iran. Kvinnelige aktivister klipper av seg håret og brenner hijaber, for å ta avstand fra moralpolitiets overgrep. Mahsa Amini har blitt et symbol på regimets kvinneundertrykkelse og gjentatte brudd på elementære menneskerettigheter.
Amnesty melder at 52 mennesker har blitt drept av iranske myndigheter, under demonstrasjonene.
Demonstrasjonene har senere spredt seg ut over Irans landegrenser. Over hele verden tar folk til gatene for å vise sin støtte til iranske kvinners kamp for frihet og menneskerettigheter. I så ulike byer som Qamishli (Syria), Paris, Seoul og Los Angeles har store folkehav markert sin solidaritet med Amini.
Også i flere norske byer har man arrangert demonstrasjoner mot iranske myndigheters behandling av kvinner. De største har blitt holdt i Bergen og Oslo. Demonstrasjonene har hovedsakelig gått fredelig for seg. Unntaket er markering som fant sted utenfor den iranske ambassaden i Oslo, hvor situasjonen eskalerte. Noen av de fremmøtte kastet stein mot ambassadebygningen, før de tok seg over gjerdene og inn på eiendommen rundt ambassaden. Norsk politi så seg nødt til å benytte tåregass, for å få kontroll på situasjonen. Ni personer ble siktet for krenkelsene mot den iranske eiendommen.
Hva utfallet av demonstrasjonene vil bli er ennå uvisst, men flere mener dette kan være starten på en kvinnerevolusjon i landet, hvor man ikke lenger vil tie om myndighetenes overgrep.