Forholdet Kina-Russland

Den kinesiske presidenten Xi Jinping og den russiske presidenten Vladimir Putin ved et offisielt besøk i Kina. Foto: Kremlin.ru/Wikimedia Commons (CC BY 4.0).

De siste ukene har verdens øyne vært rettet mot Kina -kommer de til å involvere seg mer i krigen i Ukraina? Hvordan har Russland og Kina samarbeidet før? Hva taler for, og hva taler imot Kinas involvering?

For litt over et år siden startet Russland sitt fullskala angrep på Ukraina. NATO og de fleste vestlige land innførte raskt sanksjoner og støttet opp under Ukraina med donasjoner av våpen og humanitær bistand, men de fleste andre land i verden har forholdt seg mer avventende. Verdens mest folkerike land med verdens største hær, Kina, har lagt seg på en balanserende linje mellom Russland og Vesten. De har bedt om en slutt på lidelsene i Ukraina, men beholder fremdeles de nære relasjonene med Russland.

Historikk

Kina og Sovjetunionen var rivaler store deler av den kalde krigen, men relasjonene bedret seg etter Sovjetunionens oppløsning i 1992.

Nikita Khrusjtsjov, Mao Zedong, og Ho Chi Min i 1959. To år senere kuttet Kina og Sovjetunionen sine politiske bånd og så fra da av på hverandre som rivaler. Foto. AP (CC BY 2.0)

De har inngått flere vennskapsavtaler, men forholdet ble nærere da en rekke vestlige land innførte sanksjoner mot Russland eller annekteringen av Krym i 2014. Likevel, de to landene har ingen formell allianse. Kina har ikke anerkjent Russlands annektering av Krym, og Russland støtter ikke Kinas krav i Sørkinahavet. Det de deler er en dyp skepsis mot Vesten og spesielt mot USA. Begge landene har sett en forverring av forholdet til USA, og deres tettere bånd kan komme av at de ønsker å oppnå enighet for å kunne fokusere på sin relasjon til USA og Europa.

Krigen i Ukraina

Handelen mellom Russland og Kina har tatt seg opp etter invasjonen. Kinesiske og russiske diplomater møtes jevnlig, og Kinas utenriksminister Wang Yi besøkte Moskva like før årsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina.

Den 24. februar, på ettårsdagen for invasjonen av Ukraina, lanserte Kina en fredsplan med en rekke punkter for å få en slutt på krigen. Planen inneholder både forslag til deeskalering og våpenhvile, men kommer også med stikk til NATO ved å kritisere militærallianser som ekspanderer. Det har også vært en rekke spekulasjoner den siste tiden om hvorvidt Kina ønsker å støtte Russland med våpen, uten at disse er bekreftet.

Xi Jinping og Donald Trump ser på hverandre under et møte.
Representanter fra Kina og USA har møttes jevnlig, her fra da Donald Trump var president i USA. Foto: Official White House Photo (offentlig eie).

Hverken Ukraina eller USA var spesielt imponerte over fredsplanen, og mente den bare gagner Russland. Ukraina har bedt Kina slutte å handle med Russland, for at sanksjonene skal ha større effekt. Vestlige eksperter mener fredsplanen er en del av Kinas strategi for å posisjonere seg som en fredsmegler og nøytral nasjon.

Er Russland avhengige av Kina?

Russlands økonomi er bare en tiendedel av det Kinas økonomi er, og er rammet av harde sanksjoner. Dermed er det tydelig at Russland er mer avhengig av Kina enn omvendt. Da Russland gikk til angrep på Ukraina i februar 2022 gikk det rykter blant russiske diplomater om at Xi hadde bedt Putin om å utsette invasjonen til etter vinter-OL i Beijing.

Ryktene blir styrket når man ser på tidslinjen, der den felles russisk-belarusiske militærøvelsen ble avsluttet samme dag som OL, og fire dager senere begynte invasjonen. Denne forsinkelsen kan, ifølge analyser, ha bidratt til at angrepet ikke gikk etter planen. Det viser i så fall at Russland har stor respekt for Kina og kinesisk opinion.

Kinas toppdiplomat Wang Yi og Vladimir Putin møttes i Moskva i februar. Foto: Quick Spice (CC BY 2.0)

Kina handler svært mye med Europa og USA, og det er lite trolig at de ønsker å støtte Russland i så stor grad at dette skal komme i spill. Likevel har den kinesiske retorikken mot Vesten hardnet i det siste. USA og andre NATO-land har antydet at dersom Kina sender våpen til Russland, vil dette bli møtt med kraftige reaksjoner. Samtidig er det en fordel for Kina om USA og NATO retter sin oppmerksomhet mot konflikten i Ukraina, istedenfor mot Kina og deres innenriks- og utenrikspolitiske ambisjoner. Inntil videre, er Kina i stand til å ri to hester, men det gjenstår å se om de etter hvert vil presses av Russland eller av Vesten, og i hvor stor grad.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.